Den tortellini
Národní den
Těstoviny mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejde zdaleka jen o kolínka, jedním z oblíbených druhů jsou tortellini, jejichž den připadá na 13. února. Jestli na ně máte chuť, tak se zkuste inspirovat některým z našich receptů.
Tortelliny jsou těstoviny prstencovitého tvaru, které se nejčastěji plní vepřovým masem, mortadellou a parmezánem. Po uvaření se pak polijí máslem a posypou bylinkami. Lze k nim připravit i omáčku, např. smetanovou. Oblíbené jsou například tortellini se šalvějovým máslem.
Těstoviny
Těstoviny (italsky pasta) pocházejí z Itálie a jsou pro ni typické, ovšem i u nás se těší velké oblibě. Těstoviny nejsou jen klasická kolínka a špagety, mají plno rozličných tvarů, barev a druhů.… Podívejte se na všechny těstoviny.
Kde se vzaly tortelliny
Kulinářský blog Ang Sarap píše v souvislosti s jejich původem o dvou pověstech. Obě zahrnují zvědavého hostinského, který nakoukl klíčovou dírkou do pokoje půvabné návštěvnice jeho podniku, ale protože ložnice byla jen slabě osvětlena svíčkami, šmírák zahlédl pouze obnažený pupík. I tak ho ale půvab této části ženského těla měl uhranout natolik, že jej inspiroval k vytvoření oblíbených těstovin.
Těstoviny jsou sice považovány za italský pokrm, pravděpodobně však v Itálii nevznikly. V průběhu let se podoba těstovin měnila, ale v takové formě, jak je známe dnes, se v Itálii jedly již ve 13. století. Těstoviny jsou sice na přípravu jednoduché a snadno se s nimi popasují i začátečníci, jistě ale oceníte i naše rady, jak na správně uvařené těstoviny.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den tortellini?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 7 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma dovolená: Připravte si na letní dny dobré a jednoduché jídlo
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina