Den ústřic
Národní den
Chuť ústřic může být pro někoho hodně nezvyklá, ale kdo si je oblíbí, bude je pravidelně vyhledávat. Tato delikatesa, kterou se hodí konzumovat třeba spolu s vínem, obsahuje důležité proteiny a vitamíny. Den ústřic najdeme v kalendáři pod datem 5. srpna.
Ústřice jsou mořští živočichové, rod čeledi ústřicovitých. z nichž nejznámější je ústřice jedlá. Ústřice zaujímají mezi mušlemi a korýši výjimečné místo. Jde o nenápadnou, šedivou mušli, kterou mají v oblibě labužníci ve všech koutech světa. Historie konzumace ústřic je velmi dlouhá. Traduje se, že už v období antiky, byly na území dnešní Itálie dováženy ústřice z Británie a Galie. Měly být transportovány v amforách se slanou vodou. Protože se ústřice konzumují zaživa, je nejdůležitější, aby byly čerstvé. Když se k nim dostanete, tak raději zkontrolujte místo původu a datum výlovu. Čerstvé ústřice by měly přirozeně vonět mořem, měly by být vlhké a lesklé. Na určení čerstvosti existuje jednoduchý test. Vezměte ústřici do ruky a zkuste s ní zatřást. Pokud zní dutě, je něco špatně. Měli byste mít pocit, že obsahuje vodu. Voda by z lastur neměla vytéci, protože pak by ústřice zahynula. Proto je v lednici skladujte hlubší stranou dolů a kontrolujte, zda jsou zavřené. Ústřice měla ve velké oblibě prvorepubliková smetánka. Ústřice se podávaly na ledu s citronem, s octovou zálivkou nebo zapečené.
Mohlo by vás zajímat
Jak si vychutnat ústřice
Tato delikatesa je vyzdvihována kvůli specifické nasládlé krémové chuti, ale také více než příznivým nutričním hodnotám. A jak se podávají? Buďto syrové, gratinované přímo v lastuře nebo uzené. Dobře si rozumí s jemnými omáčkami, holandskou či vinnou pěnou. Na dochucení podáváme citron nebo čerstvě drcený pepř, oblíbená je také zálivka z octa a jemně nasekané šalotky. Pokud ochutnáváte ty kluzké mořské potvůrky poprvé, patrně to na vás nezanechá skvělý dojem. Ale pokud se k nim časem vrátíte, jejich kouzlo jistě objevíte.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den ústřic?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 11 hodinami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 15 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 15 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Jan Punčochář je k nepoznání! Nám prozradil, jak zhubnul: Dávám tělu šoky z mnoha stran, svěřil se
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Kam se v Praze vypravit za nejlepší zmrzlinou? Otestovali jsme, kde mají největší kopečky i nejzajímavější příchutě