Ocet má v kuchyni různé využití. Dochutí pokrmy a zakonzervuje nejrůznější suroviny
Ocet už dávno není jen ten klasický tmavý, který máme všichni v kuchyni. Dnes již existuje mnoho druhů octů s různými chutěmi, vůněmi a barvami. V kuchyni má ocet mnoho využití a hraje důležitou roli především jako dochucovadlo a konzervační látka.
Druhy octů
Každý druh octa má své vlastní charakteristiky a využití v kuchyni. Volba závisí na konkrétním receptu a preferencích kuchaře.
-
Bílý/hnědý ocet je jedním z nejběžnějších druhů octů. Má ostrou a kyselou chuť. Používá se často do marinád, salátových zálivek a při konzervaci zeleniny.
-
Jablečný ocet je oblíbený pro svou mírně ovocnou chuť. Používá se v salátových zálivkách, marinádách a má mnoho zdravotních výhod.
-
Rýžový ocet je běžný v asijské kuchyni. Má mírnou chuť a je klíčovým prvkem při přípravě sushi rýže a různých omáček.
-
Vinný ocet může být červený nebo bílý. Je používán při vaření a v kuchařských receptech pro přidání kyselé chuti.
-
Balzamikový ocet je tmavý a sladký. Používá se v italské kuchyni a je vynikající v salátových zálivkách, jako glazura na pečených pokrmech a do dezertů.
Využití v kuchyni
V kuchyni má ocet mnoho využití a hraje důležitou roli v různých směrech. Ocet se používá hlavně jako ochucovadlo různých pokrmů, používá se jako hlavní složka do zeleninových salátů nebo do marinád, někdy se používá i do pečení, kde vykouzlí lehkou texturu, najdeme ho i v asijských omáčkách a v neposlední řadě slouží jako konzervační látka.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 23 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí punč s vůní Vánoc v alko i nealko variantě: Jeho kouzlo se skrývá ve svařeném koření
Mikulášské hubinky podle Sandtnerové: Křehké sněhové cukroví s neobvyklou náplní se rozplývá na jazyku a božsky chutná
Vánoce na vídeňském císařském dvoře: Po půstu se podávala ryba a salát z polníčku, císař musel mít „tafelspitz“ a Maura v košili