Okurka je skvěle hodí do salátů, k nakládání i do mnoha hlavních jídel
Okurky jsou univerzální zeleninou, která se hodí do různých jídel a přináší do stravy osvěžující a chřupavou chuť. Kromě toho jsou nízkokalorickou potravinou s vysokým obsahem vody, díky čemuž jsou ideální pro letní dny. Obsahují také vlákninu, vitamíny (zejména vitamín K) a minerály, jako je draslík. Dále jsou bohaté na antioxidanty a mohou pomoci snížit záněty a podpořit trávicí zdraví.
Využití okurek v kuchyni
Okurky jsou základní ingrediencí v salátech nebo oblíbenou křupavou a zdravou přílohou k jakémukoliv jídlu. Hodí se skvěle také k nakládání - ty jsou pak ideální jen tak k zakusování. Okurky jsou také výborné jako surovina do sendvičů, wrapů a často se používají k přípravě korejských kimchi nebo japonských tsukemono.
Nejoblíbenější recepty
Salátová okurka se využívá především ve studené kuchyni. Asi nejznámější je okurkový salát v sladkokyselém nálevu, poté tzatziki, okurkové závitky či okurková limonáda. Co se týče nakládaných okurek, ty jsou nejlepší jen tak samotné k hlavnímu jídlu či jako doplněk masitých pohoštění, ale dají se využít i do omáček, jako je například znojemská, nebo k naplnění španělských ptáčků.
Národní den okurek (USA)
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 10 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat mátu? Vytrvalá bylina všech chutí a různých podob se snadno množí a daří se jí i v květináči
Dovolená na Slovensku 2023: Ceny jako v Česku, pozor na „vysokohorskou přirážku“. Halušky za 250 Kč překvapí
Karbanátky ze strouhané cukety a mletého měkkého salámu jsou vláčné a šťavnaté a lehce je zvládne i začátečník