Oslava: Oblíbené recepty na každou rodinnou oslavu
Oslava jako mimořádná společenská událost, ke které se připravují vybraná jídla a pochutiny. Nejčastěji se setkáváme s oslavou narozenin, kterou považujeme za soukromou oslavu s vybranými hosty, nebo veřejné oslavy, kde oslavujeme např. významné dny v roce.
Významnější oslavy v roce
Během roku se setkáváme s mnoha druhy oslav.
- Začínáme novým rokem, kdy slavíme odchod nového roku a oslavujeme příchod toho nového. V každé části roku probíhají tzv. novoroční oslavy.
- Hned začátkem ledna začínají masopustní oslavy a s nimi i další tradice a přípravy masopustních pochoutek.
- Začátkem jara slavíme MDŽ neboli mezinárodní den žen.
- Mezi další známe oslavy řadíme velmi oblíbené pálení čarodějnic.
Možností a příležitostí k oslavám je opravdu velká spousta a je jen na nás, jaký druh občerstvení si pro své hosty připravíme. Mezi velmi oblíbené pohoštění určitě patří obložené mísy a bohatě zdobené chlebíčky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Piknik je akce mimo dům, výlet do přírody, pozornost se musí věnovat přípravě - tzn. době trvání, výběru místa, zajištění stolového a sedacího zařízení, promyšlení servisu, občerstvení, ve večerních hodinách i osvětlení. Výše uvedené informace se týkají firemního pikniku, rodinný piknik je mnohem jednodušší, stačí dobré jídlo, deka, hezké místo v přírodě a počasí, které nám dopřeje užívat si příjemné rodinné nebo přátelské chvíle.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá nejen pokrmy, které si vybere, ale i veškeré vybavení na servírování. Po skončení akce vše uklidí a odveze.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Banket je nejnáročnější a nejsložitější způsob občerstvení, ke kterému je třeba školený personál. Je to nejslavnostnější typ oslavy, při kterém je třeba mít vše předem dohodnuto. Společné menu je připravené pro všechny hosty, kteří sedí u pečlivě upravené slavnostní tabule. Předem je určen zasedací pořádek. Pokrmy se servírují místo ze společných mís, jak tomu bylo dříve, přímo na talíře hostům zleva. To má tu výhodu, že se jídla nedotýká nikdo jiný, kromě kuchaře. Servírování probíhá podle doporučených rituálů, to samé platí i pro nápoje, Zpočátku hostiny i během ní se pronášejí slavnostní přípitky.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 18 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30