Šlehačka je ideální k dochucení a ozdobení různých pokrmů a dezertů
Šlehačka je významnou součástí mnoha dezertů a pokrmů, které díky ní získávají na krémovosti a chuti. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a umožňuje různorodé použití při vaření a pečení. Šlehačka je vyrobená z mléka nebo smetany, a to nejčastěji kravského původu. Obsah tuku v ní může být různý, obvykle se pohybuje od 30 do 40 % tuku.
Využití šlehačky v kuchyni
Šlehačka se používá k ozdobení a dochucení různých pokrmů a dezertů. Je obvykle sladká, ale lze ji také použít ve slaných pokrmech.
- Nejčastěji se šlehačka používá na zdobení dortů (často v kombinaci s mascarpone), palačinek, zmrzliny, ovocných salátů, muffinů a nápojů, jako je horká čokoláda nebo káva. Použít lze i již hotovou šlehačku ve spreji.
- Ve slané kuchyni se používá v různých omáčkách (svíčková, koprová, kuře na paprice atd.) nebo polévkách (například brokolicová, pórková či dýňová) pro zjemnění chuti a získání krémové konzistence.
Tip: Kromě tradiční šlehačky existují i další varianty, jako je šlehačka bez laktózy nebo rostlinná šlehačka vyrobená z kokosového mléka nebo sójové smetany.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečný nepečený dort: Výraznou chuť mu dá marmeláda, voní vanilkou a rumem a na tento dezert skvěle zužitkujete i starší jablka
Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!
Jarní jídelníček 50. let v Československu: Stará slepice, převařené mléko a saláty, které se nedoporučovalo mýt v potoce