Sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. A kromě toho - se sýrem je prostě všechno lepší
Sýry (zejména pak polotvrdé a tvrdé sýry) jsou určitě nejlepším zdrojem vápníku a obsahují velmi kvalitní bílkoviny. Sýry navíc obsahují málo mléčného cukru, a tak většinou nedělají velkou neplechu ani lidem, kteří trpí intolerancí laktózy. Na druhou stranu ale také některé sýry obsahují velké množství soli, která ve větší míře není pro organismus příliš příznivá.
Druhy sýrů
Co se týče druhů, sýry se dělí do několika základních podkategorií.
- Tvrdé sýry: ementál, primátor, parmezán a gran moravia
-
Polotvrdé sýry: eidam, gouda, čedar, Halloumi, Raclette
- Měkké sýry: žervé, cottage, mascarpone, balkánský sýr, čerstvý sýr apod.
- Plísňové sýry: hermelín, camembert, brie s plísní na povrchu, niva či roquefort
- Pařené sýry: parenice, oštiepok, korbáčik
- Kyselé sýry: tvaroh a oloumoucké tvarůžky
Jak využít sýr v kuchyni?
Sýr má v kuchyni velmi široké využití. Výborně chutná jen tak samostatně jako pohoštění se sklenkou vína, plátkovým sýrem perfektně obložíte čerstvé pečivo, tvrdé sýry se hodí k vyladění těstovin, měkké sýry využijete do dezertů, omáček i k namazání. Dále nesmí chybět na pizze či křupavých langoších. Ze sýru dokonce vykouzlíte i skvělé křupavé chipsy.
Den vína a sýra
Předchozí 1 … 3 4 5 6 7 … 14 Další
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Klenot mezi moučníky: Dort St. Honoré je vrcholem cukrářského umění. Troufnete si na něj?
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Krvavá bába neboli Švajnfest: Krkonošský bramborák ze zabijačky má jednu netradiční přísadu, která jej i zajímavě obarví