Vepřové maso: Jak ho dělíme, použití jednotlivých částí a oblíbené recepty
Vepřové maso patří s hovězím masem mezi nejpoužívanější masa v České Republice. Vepřové maso vyniká svojí světle růžovou barvou, jeho svalovina je prorostlá tukem - proto vyniká i chutí, jelikož tuk je nositelem chutí. Naopak díky vyššímu množství tuku obsahuje nižší množství bílkovin a je hůře stravitelné.
Rozdělení vepřového masa
V řeznictví máte na výběr spoustu částí z vepřového masa. Znáte všechny názvy a víte, z jaké časti těla pocházejí? Pokud si nejste jistí, máme pro vás jednoduché osvěžení.
- Vepřová plec: Pochází z ramenních svalů a nejvíce se hodí na pečení a dušení.
- Vepřová krkovice: Už název napovídá, že se bude jednat o svaly, které se nacházejí na horní části těla zad od hlavy až po hřbetní část. Tato část je nejvíce používaná, je značně prorostlá tukem a proto je taky tak šťavnatá.
- Vepřová pečeně: Nachází se na hřbetní části prasete. Obsahuje méně tuku a skvěle se hodí na minutkovou přípravu.
- Vepřová kýta: Svalstvo ze zadní končetiny, které neobsahuje téměř žádný tuk. Používá se na výrobu šunek, na řízky nebo jako plátky.
- Vepřová panenka: Nejlibovější část, nachází se v bederní části, kde navazuje na vepřovou pečeni.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Palec je část z vepřové panenské svíčkové - panenky, nejkvalitnějšího vepřového masa. Jedná se o širší konec, nejčastěji se připravuje v minutkové úpravě.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich mnoho prospěšného kolagenu, který je blahodárný pro naše zdaví. Maso z líček je velmi šťavnaté, přestože neobsahuje žádný tuk. Tato část masa byla dlouho opomíjena, nyní už tomu tak není, je velmi žádané, především na dušení.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vepřový bůček se považuje obecně za méně kvalitní, přesto značně oblíbené maso. Obsahuje větší množství tuku, a jak říkají kuchaři, tuk dává pokrmu chuť. Bůček se proto hodí na pečení, dušení, uzení, a je surovinou pro výrobu anglické slaniny.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečená brokolice s bramborami, sýrem a smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Tarhoňa s krevetami, hráškem a sušenými rajčaty
Přidáno před 16 hodinami
Banánové poháry s ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Domácí zmrzlina dvou chutí
Přidáno před 21 hodinami
Křupavé hot dogy
Přidáno 27. 5. 2024 08:30
Čočkorýže s cibulkou na slanině
Přidáno 27. 5. 2024 07:56
Přečtěte si Zobrazit více
Koláč s názvem „Čum na drát“ přivádí do údivu nejednu hospodyňku. Nejen, že chutná fantasticky, ale ještě při pečení dost překvapí!
Anglický vánoční pudink: Delikatesa plná alkoholu fantasticky chutná a omamně voní!
Vykrajované ořechové měsíčky: Mleté ořechy a rumová poleva jim dají chuť i vůni, a připravují se úplně jinak, než jste zvyklí