Sladký hřích, kterému odolá jen málokdo: zákusek
Máte-li chuť na něco sladkého, není nic jednoduššího než zajít do cukrárny a koupit si zákusek. Cena zákusků ovšem stále roste, a tak není od věci si oblíbený zákusek zkusit připravit doma. Výroba zákusků bývá složitější, ale o to větší radost budete z hotové laskominy – pokud se povede, o čemž nepochybujeme – mít.
Typické české zákusky
Moderní doba s sebou přináší moderní zákusky, ale není nad českou klasiku. Když se řekne zákusek, většina z nás si nejspíš představí nadýchaný větrník nebo pořádně nacucaný punčák. A co teprve harlekýn nebo likérová špička... Už taky běžíte k plotně?
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mandle jsou v podstatě jádra pecek, které se nachází v plodech mandloně obecné. Pěstují se v subtropech a teplých oblastech. V některých vhodných lokalitách dokonce i u nás. Největšími producenty jsou USA, zejména Kalifornie. Mandle mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují bílkoviny, minerály a vitamíny. Používají se v cukrárenství, např. na výrobu marcipánu, přidávají se do těst a připravuje se z nich mandlové mléko. Pražené a solené jsou oblíbené s dobrým vínem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Listové těsto je složitější na výrobu, pokud ho připravujeme sami doma, ale lze ho běžně koupit. Na jeho přípravu jsou zapotřebí dvě těsta - tukové a vodánek, která se nakonec spojí dohromady, a několikrát se překládají a rozvalují, aby pak těsto tvořilo několik vrstev. Použití je jak na sladké, tak i slané pečení, např. na kremrole, štrúdly a slané záviny.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Doktorka Kateřina Cajthamlová z pořadu Jste to, co jíte: Když chcete hubnout, nejdříve se zbavte toxických vztahů
Křehké rohlíčky z kynutého těsta jsou vláčné a božsky chutnají. Stačí jeden trik s kváskem a připravené jsou během pár minut
Štědračka: Valašská vánoční polévka v sobě spojuje to nejlepší z kuchyně. Ochutnejte!