Zdobení zvyšuje celkový zážitek z konzumace nejen sladkých, ale i slaných pokrmů
Zdobení pokrmů představuje estetický prvek, díky kterému se pokrmy stávají atraktivnějšími a lákavějšími pro zrak. V restauracích a profesionální kuchyni je vizuální prezentace jídla často stejně důležitá jako jeho chuť, navíc mohou kuchaři ukázat svoji kreativitu. Zdobení v souvislosti s jídlem je důležité pro celkový zážitek z konzumace pokrmů.
Nejoblíbenější techniky zdobení
Zdobit se dá nejrůznějšími způsoby, záleží, jak honosný chcete výsledek.
- Posypání pokrmů patří mezi nejzákladnější techniky. Slaná jídla se většinou zdobí kořením nebo bylinkami, sladké pak cukrem, strouhanou čokoládou či ořechy.
- Formování tvarů z různých surovin je už o něco těžší. Z těsta, marcipánu, ovoce či zeleniny můžete tvořit geometrické tvary, květiny či různé abstrakce.
- Malování chce už trošku zručnosti, ale s trochou cviku se to dá natrénovat. Malovat se dá omáčkami, čokoládou či potravinovými barvami.
- Umístění surovin na talíři je důležité pro harmonický vzhled. Pokud suroviny hezky uspořádáte, není třeba už nic víc zdobit.
- Využití přírodních dekorací jako například salátu, květin, bylinek nebo citronových plátků k ozdobení pokrmů dodává jídlu přírodní kouzlo.
Jaké pokrmy se nejčastěji zdobí?
Nejčastěji se zdobí dorty, a to ovocem, čokoládou, krémem či sladkostmi. Ze sladkých pochoutek pak nejrůznější řezy, muffiny, cupcaky a samozřejmě nesmí chybět cukroví, a to zejména perníčky (bílkovou polevou). Ze slané kuchyně se můžete realizovat při zdobení jednohubek či chlebíčků, ale krásně naservírovat můžete samozřejmě jakýkoliv pokrm.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 9 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 12 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 14 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketa s mrkví a hráškem: Výraznou chuť dodá cibule a česnek, zalitá sýrovou omáčkou uspokojí i náročné strávníky
Deep fried butter aneb Smažené máslo: Kousky másla v křupavém těstíčku jsou sladkým pouťovým hitem z Ameriky
Svatomartinské rohlíčky podle staročeského receptu chutnají skvěle a provoní celý dům. S ořechovou náplní jsou dokonalé