5 častých chyb při skladování máku: Poradíme, jak mák uložit, aby vydržel co nejdéle
Mák je cennou surovinou naší kuchyně. Používáme buď celá maková zrnka na posypání pečiva před pečením, nebo mletý mák, který má velmi široké využití především ve sladké kuchyni. Hodí se do výborných sladkých náplní koláčů a buchet, všechny makové moučníky jsou oblíbenou dobrotou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při skladování máku
Vzhledem k tomu, že mák obsahuje vysoké procento tuku, tak je náchylný ke žluknutí, a proto je důležité zvolit správný způsob jeho skladování, trvanlivost pak bude vyšší. Jaké jsou časté chyby při skladování máku?
- Skladování víceletého máku, který již nemá příliš dobrou chuť: Mák si raději kupujeme vždy jen na následující rok po sklizni. Za rok si koupíme zase nový.
- Skladování na teplém místě: Mák raději skladujeme v chladnu, aby jeho trvanlivost byla co nejdelší.
- Příliš dlouhé skladování pomletého máku: Mák nejdéle vydrží ve formě celých a neporušených semen. Mletí provádíme až co nejpozději před plánovaným využitím.
- Skladování máku v otevřených nádobách: Do máku se snadno dostanou škůdci, proto raději nádoby dobře uzavřeme.
- Skladování ve vlhkém prostředí: Navlhlý mák mohou napadnout plísně.
Tip: Pomletý mák můžete uložit do mrazničky, v tom případě si zachová svou kvalitu a nebude žluknout. Odebírejte podle potřeby.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 6 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Komentáře