Bůček s kůží i bez kůže: Jak jej správně nakrájet, aby se nám při pečení kůžička pěkně propekla?
Vepřový bůček je část prorostlého masa, táhnoucí se od krku po pupek prasete. Dříve to bylo maso levné, ale velmi tučné, což už dávno neplatí. Prasátka mají bůček daleko méně prorostlý, takže i libovější a vhodnější pro běžné stravování. Kvůli kůži je krájení bůčku trochu složité. Naučíme vás, jak si krájení usnadnit.
Vepřové maso, které běžně koupíme v obchodě, má kosti, svalovinu, podkožní tuk a kůži. Musíme se předem rozhodnout, jakým způsobem chceme maso připravit a podle toho postupovat. Nejdříve musíme maso omýt a osušit. Připravíme si ostrý nůž a prkénko.
- Bůček bez kůže - plát masa otočíme a několika tahy nožem odřízneme kůži od podkožního tuku
- Bůček bez kostí - ostrým nožem pomalu odřezáváme kosti od svaloviny. Můžeme je použít na vývar nebo maso položíme na kosti jako na rošt a upečeme
Krájení syrového bůčku
Příprava není složitá. Jelikož jsou svalová vlákna všude stejně dlouhá, můžeme maso krájet z obou stran. Pokud vložíme maso na 10 minut do mrazáku, kůže ztuhne a půjde krájet lépe.
- Nařezávání kůže je vhodné pro lepší porcování masa po upečení a zároveň pro kvalitnější vetření koření a bylin do kůže. Po nařezání můžeme maso na chvíli vložit pod proud horké vody - kůže se smrskne, kostičky nebo plátky se rozevřou a vtírání koření je snazší a chuť intenzívnější.
- Krájení na plátky z užší strany - ostrým nožem nakrájíme požadovanou tloušťku masa.
- Krájení na plátky podél kostí - je nutné proříznou chrupavčité části a jet nožem podél kosti, dokud se plátek neuvolní. Kosti můžeme rozložit na plech a na ně položit maso - porce budou ze všech stran krásně vypečené.
- Krájení na kostky - bůček se naporcuje na stejně velké kousky a vkládá se do pekáče kůží navrch. Maso se trochu podlévá, aby vznikla silná šťáva.
1. místo
Krájení pečeného bůčku
Před porcováním masa vytáhneme plech nebo pekáč na 10–15 minut z trouby. Maso zpevní a půjde lépe krájet. Ve videu uvidíte, jak se dají plátky masa marinovat:
Doufáme, že naše rada ohledně krájení vám pomůže s přípravou. Ať se rozhodnete upéct bůček v celku nebo nakrájený na plátky, výsledek bude vždy famózní!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 19 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 19 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 23 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct nejlepší dukátové buchtičky a uvařit lahodný vanilkový krém. Oblíbené recepty na sladkou pochoutku našeho dětství
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Butikové dorty v běžné cukrárně nekoupíte: Jsou precizní, luxusní a neobvyklé
Komentáře