Jak pěstovat pažitku. Při dobré péči je vhodná k opakované sklizni od jara do podzimu
Pažitka patří mezi nejoblíbenější zahradní rostliny, které pěstujeme kvůli chutné nati. Dá se pěstovat i v květináči, ale dnes se podíváme na její pěstování na zahradě. Pažitka je nenáročná trvalka, které se daří, i když ji máme na jednom místě více let.
Pažitka je jednou z rostlin, které se vyplatí pěstovat i na těch nejmenších zahrádkách. Její chutnou nať oceníme především brzy na jaře a pak na podzim, ale při dobré péči ji můžeme sklízet od jara do podzimu, po zbývající část roku se dá pěstovat v květináčích za oknem a využít k rychlení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nať pažitky oceníme v kuchyni
Pažitka je mrazuvzdorná trvalka, ceněná pro své trubkovité listy, které se sklízí seřezáváním. Obsahují řadu důležitých vitamínů a také výborně chutnají. Pažitka je nejlepší, když je nadrobno nakrájená, dá se použít k posypání nejrůznějších jídel. Výborně chutná v kombinaci s vaječnými pokrmy, je skvělá do polévek a pomazánek i k posypání namazaného pečiva. Přebytek pažitky snadno zmrazíme, případně se dá usušit, a to nejlépe v elektrické sušičce.
Jak pěstovat pažitku
Pěstování je nenáročné, navíc pažitka nepotřebuje velký prostor.
- Můžeme ji vypěstovat ze semínek, ale její klíčení trvá i několik týdnů a v prvním roce vytváří jen jemný a slabý porost. Semínka vyséváme brzy na jaře (v březnu), nejlépe hustě do hnízd, která zahrneme jen malým množstvím zeminy. Vzrostlé trsy pak snadno přesadíme na vhodné stanoviště. K předpěstování trsů je výhodné využít pařeniště.
- Rychlejší způsob získání nových rostlin je rozdělit starší trsy, do zahrady můžeme vysadit dokonce i pažitku, kterou si koupíme v květináči.
- "Pažitka vyžaduje těžší, hlinitou a humózní půdu dobře zásobenou živinami. Není náročná na polohu, ale nedaří se jí v lehkých a suchých půdách." (z knihy Zelenina na zahrádce, autor Antonín Dolejší)
- Rostlinám prospěje doplňování živin (přidáváme např. kompost, Cererit, NPK) a zálivka, především při suchém počasí. Okolí pažitky průběžně kypříme a udržujeme bez plevelů. Péči nám usnadní mulčování, oblíbeným mulčem je sláma.
- Pažitka je nejlákavější k jídlu brzy na jaře. Patří k rostlinám, které sklízíme velmi časně. V té době je také nejchutnější. Později, pokud ji nesestříháme, začne nakvétat. Půvabné květy jsou také jedlé, ke konzumaci se hodí co nejdříve po rozkvětu, dají se i naložit. Nať pažitky znovu oceníme na podzim.
- Pažitku průběžně seřezáváme, aby jí dorůstala chutná svěží nať. Jakmile totiž zasychající natě, které již nelákají k jídlu, seřízneme, a rostliny zalijeme, brzy znovu obrazí.
- Rostliny, které plánujeme k zimnímu rychlení, necháme bez průběžného seřezávání, aby se v průběhu sezóny zbytečně nevyčerpávaly opakovaným dorůstáním natě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 16 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Pažitka má nádherné jedlé květy. Víte, že je můžete naložit? Poradíme, jak na to
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Jak a kdy zalévat zahradu? Správný postup a dobré načasování vedou ke skvělé úrodě
Komentáře