Chalva je možná nejstarší cukrovinkou. Poradíme, jak si ji doma připravit
Chalva (halva) je nejstarší středomořskou sladkou cukrovinkou. Připravuje se podle tradičních receptů mnoha zemí na Blízkém východě. Má drobivou nebo lístkující texturu a sladkou chuť, podobající se karamelu.
Chalva se nejčastěji vyrábí z pražených i nepražených sezamových semínek, která se rozemelou a poté se smíchají s medem, cukrem nebo rostlinným sirupem. Vyrobit ji však můžeme i ze semínek slunečnice a různých druhů ořechů a luštěnin.
Jak připravit tahini pastu
Potřebujeme světlá sezamová semínka:
- Sezamová semínka opražíme na pánvi - pozor, ať se nespálí!
- Vložíme je do sekáčku nebo do mixéru a umixujeme jemnou pastu.
- Tahini pastu můžeme koupit hotovou v obchodě nebo na internetu.
Jak vyrobit chalvu - halvu
- Na pánvi rozehřejeme cukr, dokud nedostane medovou barvu.
- Místo karamelu můžeme použít med - smícháme ho s tahini pastou.
- Přisypeme ingredience podle chuti - pistácie, mandle, kandované ovoce.
- Chalvu navrstvíme do formiček a vložíme na několik hodin do lednice.
Milovníci karamelové chuti uvítají i chalvu s karamelem, s jehož přípravou vám může pomoci naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku
Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Komentáře