Jak připravit fenykl? Hlízy jsou chutné do salátů i tepelně upravených jídel
Hlíznatý fenykl je zeleninou, která dá naší kuchyni zase nový rozměr. Hlízy si můžeme koupit, nebo také sami vypěstovat na zahradě. Semeno hlíznatých odrůd fenyklu se vysévá přibližně v polovině července a rostliny se sklízí na podzim. K pěstování můžeme využít fóliovník.
Fenykl v naší kuchyni
Hlízy fenyklu jednoduše očistíme, zbavíme vrchních listů, spodku a zdřevnatělého tuhého vnitřku. Poté hlízy můžeme krájet po libosti, obvykle na tenké proužky. Jemné a svěže zelené lístky, které vyrůstají na vršku hlízy a připomínají vzhledem kopr, určitě nevyhazujeme. Odložíme si je stranou a využijeme k závěrečnému zdobení jídla. Fenykl se chuťově hodí k rybám i k jinému masu např. kuřecímu.
Polévky z fenyklu
Příprava je úplně jednoduchá, očištěné hlízy nakrájíme a použijeme obdobně jako jinou zeleninu. Z našich receptů můžeme ochutnat např. polévku připravenou z rajčat, mrkve nebo batátů. Fenykl polévkám předá svou příjemnou chuť. Při podávání polévku na talíři dozdobíme snítkou čerstvého fenyklu.
Saláty s fenyklem
Očištěné a jemně nakrájené hlízy smícháme s vybranou zeleninou. Fenykl je chutný i v kombinaci se sladkým ovocem (např. s jablky, hruškami, pomeranči). Můžeme se nechat inspirovat vybranými recepty. Pokud nám již náš fenykl nepřipadá svěží, vložíme ho před zpracováním nejprve asi na 15 minut do chladné vody, získá tím opět svěžest a křupavost.
Semena fenyklu
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 2 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 16 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Michelangelo Buonarroti při práci zapomínal jíst, ale jako správný Ital musel mít plněné těstoviny s rajčatovou omáčkou
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Zlepšováky vánoční rybí polévky: Žemlové knedlíčky, staročeská zavářka z mlíčí nebo trocha fenyklu? Vyberte si sami
Komentáře