Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Profiterolka je francouzský dezert z odpalovaného těsta. Její název znamená "dárek" a přesně tím je. Lahodný, křehký bochánek, plněný krémem, šlehačkou, zmrzlinou nebo sladkou nádivkou, okouzlí všechny, kdo ho ochutnají.

Odpalované těsto si musíme na něčem vyzkoušet - proč by to nemohly být právě profiterolky? Nejvíce se podobají větrníčkům, ale jejich náplň a zdobení nemají jasná pravidla, proto jsou na přípravu jednodušší. Poradíme vám postup.

Příprava a pečení profiterolek

Nejtěžší je příprava odpalovaného těsta - pak už je to snadné:

  • Připravíme si odpalované těsto z mouky, tuku a vody. Po vychladnutí ho ušleháme s vejci. Vznikne jemná, tvárná hmota.
  • Těsto budeme stříkat z cukrářského sáčku přes řezanou špičku. Pokud ho nemáme, tvoříme dvěma lžičkami na pečicí papír malé nočky.
  • Vytvořené bochánky posazujeme dále od sebe, trochu se nafouknou. Přestříkneme plech vodou a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C.
  • Upečeme do tmavě růžova a při pečení neotevíráme troubu. Páru necháme jen po pramínku uniknout z trouby, než ji otevřeme.
  • V případě, že budeme profiterolky plnit rozkrojené, rozkrojíme je zatepla - později by se lámaly.

Plnění a zdobení profiterolek

Konečná úprava profiterolek je naprosto variabilní:
  • Vychladlé a rozkrojené profiterolky naplníme máslovým nebo žloutkovým  krémem, ušlehanou šlehačkou s mascarpone nebo zmrzlinou.
  • Do středu krému můžeme zapíchnout kousek ovoce (jahoda, malina, broskev) a krém obarvit kakaem nebo nasekanými kousky ovoce.
  • Přiklopíme odříznutým vrškem profiterolky a polijeme čokoládou, cukrovou polevou nebo poprášíme moučkovým cukrem.
  • Profiterolky plněné bez rozkrojení musíme ze strany napíchnout - např. ostrým nožíkem. Naplníme libovolným krémem pomocí cukrářského sáčku.
  • Na povrchu ozdobíme cukrovou nebo čokoládovou polevou, karamelem, ovocem nebo tenkými proužky čokolády.
Profiterolky podáváme na podnose po několika kusech, protože jsou malé - jejich velikost je na jedno sousto. V případě, že dáte přednost klasickým věnečkům, můžete se podívat na jejich přípravu v našem videu:

Sladké drobečky

Jestli už máte zkušenosti s odpalovaným těstem a chcete se opravdu blýsknout před rodinou i přáteli, pokuste se o pyramidu z profiterolek, zvanou croquembouche. Křehké bochánky jsou plněné smetanovým krémem, slepené karamelem do tvaru pyramidy a ozdobené jemnými, zlatými, karamelovými vlasy. Jisté je, že tento luxusní dezert k sobě přitáhne pozornost všech hostů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více