Jak připravit velouté. Tato světlá omáčka se hodí k jídlům z masa, zeleniny a ryb
Omáčka velouté se často připravuje z vývaru, který získáme přípravou hlavní suroviny, např. telecího, rybího nebo kuřecího masa. Vývarem zalijeme jíšku a postupně během vaření omáčku necháme zhoustnout.
Jak se připravuje omáčka velouté
Zpočátku je omáčka sice řídká, ale během postupného vaření zhoustne a získá příjemnou výraznou chuť a konzistenci. Hodí se k "bílému" masu (drůbež, ryby, králík) a k zelenině. Přípravou omáčky nás provede úvodní video:
- Na pánvičce nejprve rozehřejeme tuk, použijeme máslo.
- Obvykle dáváme na jeden díl másla jeden díl hladké mouky, ale másla může být i více. V ukázkovém videu na dva díly másla přidáme jeden díl hladké mouky.
- Uděláme světlou jíšku.
- Zalijeme ji studeným kvalitním vývarem. Může být zeleninový nebo masový.
- Jíšku s vývarem dohladka rozšleháme a osolíme.
- Provaříme alespoň 20 minut. Během vaření omáčku mícháme, aby se nepřipálila.
- Omáčka postupně získá správnou hustotu. Je-li třeba, odstraníme škraloup.
Omáčku dále dochutíme podle potřeby. Můžeme přidat citronovou šťávu a na zjemnění smetanu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 5 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 8 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 19 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 22 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní banánovou buchtu s kakaem vykouzlíte za pár minut: Stačí několik ingrediencí a mikrovlnná trouba
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře