Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Zdroj: Pixabay-missingpinky

Nesprávné zacházení s pravým i falešným marcipánem mívá za následek nevratné ztvrdnutí hmoty nebo naopak tekoucí potah na dortu. Vysvětlíme, jak s potahovací hmotou zacházet a jak ji skladovat, aby nevyschla nebo nezplesnivěla.

Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i falešný marcipán. Obchodně se považuje za pravý marcipán hmota, která obsahuje alespoň 30 % mandlí.

Jak zacházet s marcipánem

Správným zacházením předejdeme nepříjemným a zbytečným ztrátám drahých surovin.
  • Nejlépe se pracuje s čerstvě připravenou hmotou, čerstvá a měkká je také nejchutnější.
  • Zbytky dobře zabalíme do mikrotenu a uložíme do chladna. Vydrží tam mnoho dní, protože cukr je výborný konzervant.
  • Před prací musíme nechat hmotu dojít pokojové teploty.
  • Případně ji opatrně nahřejeme v dlaních, hnětením nebo velmi opatrně a krátce v mikrovlnce, aby se s ní dalo pracovat.
  • Figurky a tvary na vzduchu nenávratně ztvrdnou.
  • Hmotu rozvalujeme zlehka na válu poprášeném moučkovým cukrem, škrobem nebo mezi dvěma fóliemi.
  • Lesk figurkám i květům dodá potření stolním olejem.
  • Pod potahové hmoty nepatří krémy obsahující vodu (pudinkové, jogurtové, smetanové, šlehačka apod.), protože dotykem s nimi hmota řídne a roztéká se.
  • Korpus raději potřeme máslem, marmeládou, nutellou, čokoládou apod. Pak hmota udrží tvar i konzistenci.

U vlastnoručně vyrobených potahovacích hmot máme jistotu kvality surovin i zpracování. Jedním z příkladů je mléčný marcipán jako v našem videu.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více