Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Zdroj: Pixabay

Citronovou kůru používáme v kuchyni poměrně často. Je příjemně aromatická, svou chutí a vůní naše moučníky pozvedne k dokonalosti. Nejlepší je čerstvá, jenže ne vždy máme doma citrony. Výhodné je proto mít malou zásobu kůry a podle potřeby z ní odebírat.

Citronová kůra se dá koupit sušená, ale mnohem lepší a voňavější je čerstvá, získaná z citronů v bio kvalitě. Kůra je skvělá např. na dochucení palačinek, různých dezertů, tvarohových moučníků i sladkých tvarohových krémů. Obvykle naráz nespotřebujeme kůru z celého citronu, proto si její část dobře uložíme, abychom ji měli po ruce na další pečení nebo jiné vaření.

Jak uchovat citronovou kůru

Dobře omytý citron v bio kvalitě nejprve osušíme a pak kůru nastrouháme, ke strouhání použijeme velmi jemné struhadlo. Strouháme pouze vrchní část kůry, spodní bílou vrstvu již nestrouháme, protože má nahořklou příchuť a do moučníků se nehodí. Co hned nespotřebujeme, uchováme na pozdější použití. Máme více možností, jak nastrouhanou kůru uchovat:

  1. Strouhanou kůru můžeme zmrazit - buď v mikrotenovém sáčku nebo v tvořítku na led. Tento způsob je velmi jednoduchý a pohodlný. Strouhaná kůra si uchová krásnou vůni.
  2. Kůru můžeme také prosladit a uložit ve skleničce do lednice - viz recept níže.
  3. Kůru můžeme dokonce sušit - buď na tácku nad radiátorem (či na jiném teplém a vzdušném místě) nebo v elektrické sušičce.

Jak prosladit a uložit citronovou kůru 

Kůru nasypeme do malé skleničky od dětské přesnídávky a prosypeme ji cukrem (krupice), skleničku uzavřeme a uložíme do lednice. Kůra se nekazí a v cukru se pěkně rozleží. Máme ji pořád k dispozici, je skvělá při sladkém pečení, a to nejen na Vánoce. Výborně se hodí do tvarohové náplně k palačinkám nebo do buchet. 
Citronová kůra, stejně jako vanilkový cukr, krásně provoní náš domov a naše pečení dovede k dokonalosti. Když máme možnost a naskytne se nám příležitost koupit si citrony v bio kvalitě za výhodnou cenu, můžeme si kůru připravit do zásoby, určitě se brzy bude hodit. I citronovou šťávu snadno uchováme v mrazničce, a to pomocí tvořítek na led.
Náš další článek poradí, jak si připravit domácí vanilkový cukr.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více