Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uskladnit cukroví a vánoční pečivo? Vhodné jsou krabice, plechovky a keramické nádoby. Větší zásoby co nejdříve zmrazíme
Zdroj: Pixabay

Cukroví nám dalo hodně práce a použili jsme do něho kvalitní suroviny, které nejsou zrovna nejlevnější, včetně různých druhů ořechů. Zacházíme s ním proto tak, aby nic nepřišlo nazmar. Poradíme, jak ho nejlépe skladovat.

Cukroví pečeme postupně už od listopadu. Některé druhy potřebují delší uležení, jiné jsou k jídlu dobré hned a konzumujeme je nejlépe čerstvé. Uskladnění v suchu a chladu je samozřejmostí a je důležité především pro kousky s krémy a náplněmi. Důležitá je také ochrana před aromatickými potravinami, proto cukroví skladujeme v dobře uzavřených nádobách nebo obalech. Ideální místností pro skladování je chladná komora.

Jak uskladnit cukroví a vánoční pečivo

Jak nejlépe uchovat jednotlivé kusy:

  • Perníčky a zázvorky můžeme skladovat v papírových krabicích, které vyložíme alobalem a uzavřeme. Vhodné je také skladování v keramických nádobách. Tyto druhy cukroví potřebují více času na rozležení, aby jednotlivé kousky změkly. A aby cukroví získalo vláčnost, můžeme k němu přidat např. rozpůlené jablko, které pravidelně měníme za čerstvé.
  • Cukroví z lineckého těsta a různé sušenky skladujeme v plechových nádobkách, v plastových uzavíratelných krabicích a různých dózách.
  • Cukroví plněné krémy je choulostivé, skladujeme ho nejlépe v uzavřených nádobách v lednici. Vhodné jsou např. plastové krabice, které vyložíme alobalem.
  • Kokosky a pusinky chráníme před vlhkem, neskladujeme je v lednici. 
  • Nepečené kousky, včetně kuliček a včelích úlků, uchováme v nádobě nebo plastové krabici s víkem, vyložené alobalem a přikryté alobalem. Nádobu dobře uzavřeme, aby cukroví nenasálo jiné vůně. 
  • Nepečené rolády a kokosové salámy zabalíme do alobalu a uchováme v chladnu. 
  • Bílkový chlebíček a vánočku zabalíme (např. též do alobalu), pečivo tak zůstane déle vláčné.

Jak snadno uchovat pečivo

Nejjednodušším způsobem je mražení, které zachová vše ve velmi dobré kvalitě. Když víme, že cukroví nespotřebujeme, zmrazíme ho co nejdříve. Uložíme ho do zavírací nádoby, použít se dají i mikrotenové sáčky, ale v tom případě cukroví položíme na tácek, abychom ho manipulací nerozlámali a nepoškodili.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více