V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to
Zavařování bývá v sezoně častým způsobem uchování sklizně ze zahrady, hlavně choulostivého ovoce a zeleniny. Různé domácí zavařeniny nám v zimě přijdou k chuti a zpestříme si jimi jídelníček. Navíc díky zavařeninám ušetříme.
Zavařování v zavařovacím hrnci s teploměrem každému nevyhovuje. Je to velká nádoba, kterou musíme po zbytek roku někde skladovat, a ne každý má odpovídající prostory.
Pro toho, kdo prostor nemá nebo nechce použít hrnec, nabízíme návod na zavařování v pečicí troubě. Ideální na to je elektrická nebo horkovzdušná trouba. U plynové je nutné zkoušením vychytat správnou teplotu. Výhodou je, že v troubě poměrně bezpečně a snadno zavaříme více sklenic najednou podobně jako v zavařovacím hrnci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sklenice
Nejdůležitější pro úspěšné sterilování potravin je čistota sklenic a víček. Po naplnění sklenic otřeme jejich okraje a sklenice uzavřeme. Šroubovací víčka nedotahujeme příliš, aby mohl unikat vzduch.
Jak postupovat
Do hlubšího plechu na pečení nalijeme asi 2 cm horké vody (raději ne vroucí) a naskládáme uzavřené sklenice tak, aby se nedotýkaly jedna druhé ani okraje plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C (horkovzdušná 200 °C) a necháme prohřívat podle druhu ovoce nebo zeleniny. Kompoty z měkkého ovoce prohříváme asi 5-8 minut, tvrdé druhy 10-15 minut, okurky a podobnou zeleninu asi 15-20 minut.
Sterilizace sklenic k zavařování
V troubě můžeme také vysterilizovat prázdné sklenice. Narovnáme umyté a vypláchnuté sklenice na plech (můžeme na dno nalít trochu vody, jen tolik, aby bylo zakryté) a necháme při teplotě 100 °C asi 10-15 minut. Sklenice uvnitř uschnou a prohřejí se. Pak do nich můžeme ihned nalévat horkou marmeládu nebo podobný produkt. Uzavřeme, obrátíme na víčko a necháme 10 minut stát, pak otočíme zpátky a necháme zcela zchladnout.
Při zavařování si musíme dát pozor na manipulaci s horkým plechem i sklenicemi a dodržet bezpečnost práce.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 13 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Komentáře
16. 8. 2023 13:24
13. 8. 2023 10:25