3 základní postupy při výrobě šunky: Projeví se různými vlastnostmi a chutí šunky
Šunka je masný výrobek z vepřového, hovězího, drůbežího nebo i králičího masa, připravovaný dušením, uzením či sušením. Za její vznik vděčíme našim předkům, kteří ve snaze uchovat maso co nejdéle, ho začali solit, sušit nebo udit.
Šunka se vyrábí třemi základními postupy, které se používají už po celá staletí. Každý výrobek má pak jiné vlastnosti a jinou chuť, což je dáno nejen druhem masa a koření, ale i délkou a teplotou uzení, navíc záleží i na celkovém způsobu zpracování.
Tři postupy při výrobě šunky
Pro domácí výrobu šunky se hodí jen dva z nich:
- Vařená šunka je nejběžnější úprava masa - vyrábí se z celých svalů nebo z lisovaných kousků masa. Po naložení v soli a koření se vaří v šunkovaru a je vhodná i k výrobě domácí šunky.
- Uzená šunka se připravuje z celosvalové kýty nebo kousků libových mas. Jemně uzená již nepotřebuje důkladnou tepelnou úpravu a hodí se k různým kuchyňským úpravám i ke konzumaci zastudena.
- Sušená šunka se vyrábí z vepřového masa nejvyšší kvality. Používá se celá kýta speciálně chovaných zvířat. Nakládá se na několik týdnů až měsíců do soli a posléze se suší i několik let na dobře větraných místech.
Vyzkoušejte s námi vaječnou roládu s šunkou, jejíž přípravu můžete vidět v následujícím videoreceptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 16 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Vyznejte se v druzích šunek: Jak se liší jamón, prosciutto a pršut? A proč pražská šunka nemusí být z Prahy?
Komentáře