Jak používat ranou mrkev karotku? Je výtečná v mnoha pokrmech a skvěle se hodí i do moučníků
Mrkev karotka je ranou odrůdou mrkve. Od podzimní mrkve se liší větší křupavostí, šťavnatostí a sladkostí. Mívá zakulacený konec (mrkev je špičatá). Zvláště malinké baby karotky jsou vyhledávané a milované dětmi. Využijme toho.
Karotka má i výrazné zdravotní benefity. Pektin v ní obsažený na sebe váže těžké kovy a pomáhá je vylučovat z těla, což ocení zvláště obyvatelé velkých měst a pracující v průmyslových aglomeracích. Karotka také pomáhá udržovat zdravé srdce, syrová účinně snižuje cholesterol v krvi. Pro úplnost přidáme známý fakt o příznivém množství beta-karotenu, který se v těle za pomoci tuku mění na vitamín A a chrání nás před šeroslepostí. Karotku můžeme využít v polévkách a salátech, vynikající je dušená, a dokonce se z ní pečou moučníky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky s karotkou
Mladou karotku nemusíme dlouho vařit. Pokud ji nakrájíme na kolečka, kostičky nebo nastrouháme, stačí k jejímu změknutí jen několik minut. Když ji před vařením orestujeme na trošce tuku, dodá polévce i pěknou barvu. Výborná je také ve směsi s jinými druhy zeleniny.
Pomazánky a saláty s karotkou
Jemně nastrouhaná karotka obarví a ochutí zvláště tvarohové a žervé pomazánky. Doplněná jarní cibulkou bývá vítanou svačinou nebo lehkou večeří. Saláty s karotkou můžeme připravovat sladké s jablky nebo jiným ovocem, ale i slané s různými obilovinami.
Hlavní jídla s karotkou
Z karotky připravujeme nejrůznější placičky. Můžeme je doplnit sýrem. Velmi oblíbená je karotka dušená na trošce másla nebo oleje. Zvláště dušené baby karotky jsou lákavé pro oko i ústa.
Moučníky a dezerty s karotkou
Nastrouhaná karotka skvěle zvláční těsto. Muffinky, řezy a bábovky s ní budou šťavnaté. Je přirozeně sladká, takže těsto stačí dosladit jen málo. Dodá moučníkům i hezkou barvu, jako by v nich bylo větší množství vajec.
Sezonu jarních mrkviček jistě využijeme vrchovatě. Kromě jiných benefitů je mrkev většinou levná a kvalitní. Naše video ukáže, jak připravit chuťově zajímavou medovou karotku s kuskusem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 7 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Klobásy
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 19 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Michael Jackson byl vegetarián, který neměl rád zeleninu, říká zpěvákův osobní kuchař. Král popu ale občas zhřešil smaženým kuřetem
Jak snadno připravit mraženou zeleninu do polévky? Jaké druhy zeleniny jsou v ní nejchutnější a jak je zmrazit
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Mrkev je oblíbená a přitom levná zelenina, která má velmi široké uplatnění
Komentáře