Oblíbené zákusky - makronky. Jednoduchý návod bez vaření cukru tak, abyste uspěli hned napoprvé
Makronky se v posledních letech staly hitem pekařů, cukrářů a hlavně mlsounů. Křehké skořápky, vzdáleně připomínající české laskonky, se vyrábějí z mandlové mouky, bílků a cukru, často se barví potravinářskými barvivy a jsou plněné rozličnými krémy.
Nabízíme co nejpodrobnější jednoduchý postup. Využijeme praktické rady uživatele s nickem casino. Sama jsem podle jeho rad několikrát makronky s úspěchem upekla.
Z čeho vytvoříme těsto
100 g bílků
120 g mandlové mouky
210 g moučkového cukru
30 g cukru krupice
Jak těsto připravíme
Mandlovou mouku nebo strouhané neloupané mandle a moučkový cukr prosejeme a smícháme. Bílky trochu nahřejeme v mikrovlnce nebo vodní lázni, aby byly vlažné. Šleháme elektrickým šlehačem s metlami na mírnou rychlost. Až zbělají, přisypeme cukr krupici, případně přidáme barvivo a šleháme už rychleji na lesklý a pevný sníh. Pak ve třech dávkách postupně vařečkou vmícháme směs moučkového cukru a jádrovin. Vždy pečlivě zapracujeme do sněhu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak makronky tvarujeme a pečeme
Výsledkem musí být lehké, ale jednolité těsto, které z vařečky stéká po "jazycích". Pozor, abyste těsto nepřemíchali. Naplníme jím cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme kolečka.
Tip: na spodní stranu papíru si předkreslete kolečka o průměru asi 3-3,5 cm kousek od sebe, lépe se vám dodrží velikost. V prodeji jsou i formy a jiné pomůcky na makronky, které jsou pro první pokus zbytečné.
Troubu předehřejeme na 150 °C bez ventilátoru, vložíme plech s makronkami, zapneme ventilátor a pečeme 10 minut, pak snížíme na 130-140 °C a dopečeme. Před každým dalším vložením plechu musíme teplotu opět zvýšit a vypnout ventilátor.
Tip2: Protože každá trouba peče jinak, doporučujeme na zkoušku upéct 1-2 makronky na kousku papíru a až když je teplota OK, péct zbytek. Tím se vyhnete případnému a nežádoucímu spálení celého plechu. Poznamenejte si optimální teplotu a čas pečení pro příště.
Upečené skořápky necháme zchladnout na plechu, sloupneme (pokud ještě drží na papíru, nejsou dopečené) a uložíme v suchu. Měly by mít typickou "nohu" a uvnitř být suché.
Pozn.: Makronky lze kromě mandlí s úspěchem a levněji péct i z jiných olejnatých semen (vlašských ořechů, lískových oříšků, arašídů, slunečnice, máku atd). Hmotu barvíme (ale nemusíme) gelovými potravinářskými barvami.
Čím makronky plníme
Náplně do makronek by měly být máslové, s mascarpone, čokoládové, s (slaným) karamelem apod. My doporučujeme krém Lemon curd. Nevhodné jsou mléčné (tvarohové, jogurtové, pudinkové) krémy, protože rozmočí upečené skořápky. Náplně můžete ochutit likéry (vaječný, peprmintový), kávou, ovocným protlakem, obarvit potravinářskou barvou apod.
Věříme, že pro vás už makronky nebudou strašákem a stanou se vaším majstrštykem. Ať se dílo podaří!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené ziti
Přidáno před 2 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 3 hodinami
Mňamka
Přidáno před 4 hodinami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 4 hodinami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 11 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Kočičí kavárna nejde dělat pouze jako byznys, říká majitelka té smíchovské. Přidává i recept na luxusní škvarkovou pomazánku
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Komentáře