Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

16 nejlepších receptů na řízky: Česká klasika nikdy neomrzí
Zdroj: Pixabay, Rita

Kdo by nemiloval řízky. Existuje jich celá řada. Můžete experimentovat s druhy masa a připravit řízky vepřové, telecí, z mletého masa či vídeňské, nebo obměnit druh obalení a připravit je v těstíčku. Vegetariáni zase nepohrdnou řízky cuketovými nebo houbovými.

Řízek je český fenomén, který zdobí slavnostní tabule i rauty a pro mnohé je neodmyslitelnou součástí většiny delších výletů. Zda ho připravíte s bramborovým salátem nebo budete podávat jen s křupavým chlebem, to záleží pouze na vaší chuti, vždy však bude chutnat výborně. Můžete si být jistí, že ani s výběrem menu pro návštěvu nešlápnete vedle. Druhů řízků existuje nespočet, nechte se proto inspirovat nejoblíbenějšími recepty našich čtenářů.

1/16

    1 z 16

    Vepřové řízky

    Vepřové řízky

    Nejprve začneme klasikou a tou je vepřový řízek obalený v trojobalu. Klasický trojobal tvoří mouka, vajíčko a strouhanka. Kdo by ho nemiloval na nedělní oběd nebo jako svačinu na výlet s chlebem. Připravit si ho můžete z kýty, kotlety nebo krkovice. Každý podle svých chutí.

    2 z 16

    Vídeňský řízek

    Vídeňský řízek

    Vídeňský řízek je velmi oblíbený a často připravovaný. Nejčastěji se smaží z tence rozklepaného telecího plátku masa. Díky tomu je šťavnatý a měkký. Obaluje se v mouce, vajíčku a strouhance. Jak jeho název napovídá, jedná se o recept převzatý od našich sousedů z Rakouska.

    3 z 16

    Kuřecí bylinkové řízky

    Kuřecí bylinkové řízky

    Tyto kuřecí řízky si zamiluje každý, kdo má rád chuť čerstvých bylinek v pokrmech. Podle chuti můžete použít více bylinek nebo si vybrat jen jednu chuťově nejoblíbenější. Řízky po bylinkách příjemně voní a chutnají zase trochu jinak.

    4 z 16

    Holandský řízek

    Holandský řízek

    Holandský řízek je kombinací mletého masa a sýru. Nejčastěji se používá gouda nebo eidam. Díky tomu jsou řízky měkké, šťavnaté a velmi chutné. Na závěr se i tento řízek obaluje v trojobalu, aby měl křupavou kůrku. Výborně chutná s bramborou kaší.

    5 z 16

    Slaninové řízky

    Slaninové řízky

    Jedná se o obměnu klasického vepřového řízku, kdy se naklepané maso z krkovice po obou stranách pomaže hořčicí, na to se přitiskne plátek slaniny a klasicky se obalí v trojobalu. Díky tomu bude řízek křehký a voňavý po slanině.

    6 z 16

    Ondráš

    Ondráš

    Moravskoslezská specialita, řízek Ondráš, je kuřecí plátek masa usmažený v bramborákovém těstě. Je velmi chutný a snadný na přípravu. Stačí pouze získat ten správný grif, aby maso nevyklouzlo z obalu.

    7 z 16

    Kuřecí řízek v Nivě

    Kuřecí řízek v Nivě

    Naložení masa do jogurtu je finta, která zajistí masu jeho šťavnatost a křehkost. Pokud do marinády přidáte i nivu, můžete se těšit na jedinečnou pochoutku. Tento řízek si určitě nepřipravíte pouze jednou a brzy ho budete smažit zase znovu.

    10 z 16

    Loštický řízek

    Loštický řízek Video

    Loštický řízek na první pohled připomíná řízek holandský, ale pro změnu se klasický sýr nahradí nastrouhanými syrečky. Ty řízku dodají typickou chuť a místo smažení na pánvi se tentokrát řízky připravují v troubě. Aromatická specialita nadchne milovníky syrečků.

    12 z 16

    Utopené řízky

    Utopené řízky Video

    Časté obavy z tuhého vepřového řízku se při přípravě tohoto receptu nemusíte obávat. Utopené řízky se po usmažení dávají dopéct do trouby, zalité vývarem. Díky tomu jsou krásně měkké a šťavnaté. Řízku tuhého jako podrážka se tedy nemusíte obávat.

    14 z 16

    Cikánský řízek

    Cikánský řízek Video

    Cikánské řízky nejsou řízky v pravém slova smyslu. Jedná se o kuřecí nudličky smíchané s cibulí, které jsou v pikantní směsi na závěr smažené na pánvi. Výsledkem jsou lahodné placičky, na kterých si můžete pochutnat k obědu i večeři.

    15 z 16

    Celerový řízek

    Celerový řízek

    Že jde řízek chutně připravit i bez použití masa? O tom by vás mohl přesvědčit řízek z celeru. Díky své aromatické chuti se na zeleninový řízek perfektně hodí. Tím, že ho navíc obalíte v trojobalu, zajistíte mu typickou strukturu řízku.

1/16

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více