Smažení dodává jídlu specifickou chuť. Jaké jsou nejoblíbenější smažené pochoutky?
Smažení je jedním z nejběžnějších způsobů přípravy jídla po celém světě. Při smažení se potraviny ponoří do horkého tuku, což vede k vytvoření chutných a křupavých pokrmů. Teplota oleje na smažení by měla být dostatečně vysoká, aby umožnila rychlou tvorbu křupavého obalu (podle druhu suroviny je to asi 160-190 °C).
Jaké oleje jsou vhodné na smažení?
- Olivový olej je ideální pro smažení na nižších teplotách, například při přípravě omáček a delikátních pokrmů.
- Kokosový olej je skvělou volbou pro smažení sladkých pokrmů. Má příjemnou kokosovou chuť a dokáže snést vyšší teploty.
- Řepkový a slunečnicový olej jsou vhodné pro většinu smažených pokrmů, protože mají neutrální chuť a vysoký bod kouření.
- Sádlo bylo tradičním tukem pro smažení, zejména ve středoevropské kuchyni. Dává pokrmům bohatou chuť, ale je třeba ho používat opatrně.
- Bez oleje můžete smažit přímo v troubě, případně v modernější horkovzdušné fritéze. Pro lepší chuť ale můžete pokrm jemně pokapat olejem a upéct.
Oblíbené smažené pochoutky
Mezi nejoblíbenější slané smažené pochoutky patří zejména smažený řízek, květák, filé, sýr, karbanátek či holandský řízek. Z příloh jsou to poté hranolky či krokety. Do smažených pochoutek řadíme i sladké pokrmy, především pak koblihy, vdolky nebo donuty.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 12 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 16 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 16 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami