Jak připravit květák? Která jídla z oblíbené zeleniny máme nejraději
Květák mnoho z nás považuje za mimořádně chutnou zeleninu, k jídlu připravujeme jeho květenství, které se skládá z nerozkvetlých poupat. Aby si květenství zachovalo pěknou bílou barvu, pěstitelé zalamují listy rostlin a sklání je dovnitř. Pěstitelskou zajímavostí jsou zeleně nebo fialově zbarvené květáky.
Květák je nejen chutný, ale také velmi zdravý, podobně jako další košťálová zelenina. Můžeme ho konzumovat v syrovém stavu, ale obvykle ho tepelně upravujeme. Nabízí se nám celá řada možností, jak květák připravit. Je výborný do polévek, k zapékání, smažení i do různých placiček a karbanátků. Protože se jedná o tvrdší zeleninu, před některými kuchyňskými úpravami květák dopředu krátce vaříme v páře (pouze do poloměkka).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Květákové polévky
Květák je výbornou součástí mnoha zeleninových polévek. Je skvělý do polévkových směsí, ale může být také hlavní složkou polévky. Květák buď jen rozdělíme na menší růžičky, nebo ho po uvaření rozmixujeme. Pokud máme rádi krémové polévky, připravujeme je i z květáku.
Oblíbená jídla s květákem
Z květáku se dá připravit leccos, ale zvlášť rádi sáhneme po jednoduchých receptech, podle nichž máme brzy uvařeno. Smažený květák je pracnější, ale rychle máme hotový květák na mozeček, nebo vyzkoušíme omáčky, do kterých se dá květák zpracovat. Zajímavou specialitou je brokolice zapečená v květáku.
Květákové karbanátky a placičky
Karbanátky a placičky z květáku jsou lahůdkou. Možností a receptů na jejich přípravu je celá řada. Květák předem krátce povaříme, potom rozmačkáme a smícháme s dalšími surovinami. Obvykle je doplníme vejci a můžeme přidat také strouhaný sýr. Na dochucení je výborný muškátový oříšek. Hotové placičky podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Zapečený květák na různé způsoby
Květák je ideální surovinou k zapékání. Nejprve ho dáme krátce do páry a pak už můžeme rovnat do pekáčku. Květák je výborný v kombinaci s předem uvařenými těstovinami nebo bramborami a zeleninou. Směs ochutíme, zalijeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem. Možností a variant je celá řada.
Smažený květák na pánvi nebo v troubě
Smažený květák je tou nejlepší klasikou, pro mnohé z nás dokonce tím jediným a nejmilejším jídlem z květáku, které připravujeme. Květákové řízky smažíme buď na pánvi nebo v troubě. Místo trojobalu můžeme pro změnu vyzkoušet těstíčko. Podívejte se, jak rychle obalit květák před smažením.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 1 hodinou
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 20 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Aby květák po uvaření zůstal hezky bílý, na to existuje několik metod. Jednou z nich je přidat do vody trochu mléka
Desatero častých otázek a odpovědí na téma květák a jeho zpracování. Recepty a nápady na přípravu nejlepších květákových jídel
Květák nemusíte před smažením vařit. Díky jednoduchému triku ušetříte čas a výsledek je křupavější a šťavnatý
Komentáře