Jak využít sedmikrásky v kuchyni? První jarní bylinky nám příjemně zpestří jídelníček
Jednou z prvních jarních bylinek je i sedmikráska chudobka. Sedmikrásku zná asi každý, tak si jen připomeneme, jak ji využít v kuchyni. Podle lidového léčitelství je to velmi užitečná rostlinka.
Jak využít sedmikrásky
Čerstvé květy sedmikrásek využijeme ke zdobení pokrmů, polévek, dezertů a salátů. Květ sedmikrásky velmi pěkně vynikne na zákuscích, stačí nasbírat několik pěkných hlaviček (květů) a vkusně je položit na zvolený dezert.
- Bylinky se snadno suší. Sušené je lze použít do čajových směsí, protože léčí např. záněty ústní dutiny a dýchacích cest. Lidové léčitelství je využívá i na léčbu revmatismu nebo bolesti hlavy.
- Z čerstvých květů připravujeme oblíbený sirup nebo med.
- Listy používáme do jarní bylinkové polévky nebo do nádivky.
Sběr sedmikrásek
Sedmikrásky kvetou celou sezonu od jara do zimy a po celou dobu jsou i léčivé, to je jejich velká výhoda. Sbíráme je na čistých lokalitách, stačí na procházce či zahradě natrhat malé množství k okamžité spotřebě. Pokud si je chceme nasušit do bylinkové směsi, bude nám to trvat déle. Maličké květy totiž přibývají pomalu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 3 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Klobásy
Přidáno před 15 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 15 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké bylinky a natě použít do jarní polévky? Užitečné rostliny najdeme na zahradě i ve volné přírodě
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Komentáře