Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
Také si z dětství pamatujete na oheň praskající v kamnech u babičky a úžasnou vůni pečených jablek linoucí se z trouby? Jablka po Vánocích už nebyla tak kvalitní a bylo potřeba je zpracovat. Kromě moučníků a žemlovek, které jsou ale pracnější, jsou výborné jablkové dezerty, které zvládne každý.
Pečená jablka
Omytým jablkům vydlabejte jádřinec (nejlépe to jde škrabkou na brambory), aby zůstal tunýlek uprostřed. Nebo je rozkrojte a částečně vydlabejte, aby vám vznikly jablečné mističky. Smíchejte změklé máslo, cukr, med nebo džem, ochuťte skořicí a lžičkou naplňte otvor po jaderníku. Můžete přidat i sekané ořechy nebo mandle, rozinky nebo brusinky apod. Pekáček vymažte máslem, posaďte do něj jablka a pečte při 180 °C doměkka. Obzvláštní mlsouni můžou podávat se šlehačkou, zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.
Jablka v županu
Když naplněné jablko dobře zabalíte do rozváleného plátu listového těsta a upečete, vznikne jablko v županu, slavný prvorepublikový zákusek. Někdy se jako jablka v županu nesprávně označují jablka smažená v těstíčku.
Jablka v těstíčku
Další laskominou jsou jablka v těstíčku. Hustší palačinkové těstíčko, do kterého můžete místo části mléka dát bílé víno nebo trošku rumu, rozmíchejte se špetkou prášku do pečiva. Namáčejte do něj plátky jablek a smažte v oleji. Pak obalte v cukru se skořicí.
Jablkové rychlokoblížky
I jablečné rychlokoblížky zvládne každý. Kostičky jablek vmíchejte do hustého těsta s rumem a troškou prášku do pečiva, nabírejte lžičkou a do horkého oleje sázejte malé kuličky a smažte do červena ze všech stran. Jablka mohou být i strouhaná nahrubo. Hotové kuličky poprašte cukrem se skořicí.
Jablkové lívanečky
Když do lívancového těsta nastrouháte jablka a usmažíte lívanečky, můžete je pak pokapat medem, ozdobit zakysanou smetanou, namazat marmeládou apod.
Takové dezerty se nikdy neomrzí.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 10 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 14 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Komentáře