Znáte trhané maso? Poradíme vám, jak připravit a podávat klasický americký pokrm
Pulled pork neboli trhané vepřové, je americký klasický pokrm. Marinované kusy se pomalu grilují nebo pečou až do rozpadnutí masa, které se z něj pak postupně odtrhává. Podáme ho v bulce se saláty, zeleninou a různými dipy.
Trhané maso „pulled pork” se připravuje převážně z vepřového - z plece, krkovice nebo ramínka. Můžeme použít také hovězí maso, ale musí mít vyšší obsah kolagenu (kližka, hovězí krk). Dietnější variantu připravíme z drůbežího masa.
Jak připravit trhané maso
Musíme počítat s delší dobou přípravy.
- Připravíme si maso, které nakrájíme na větší kusy a obalíme je ve směsi, ve které se budou marinovat nejlépe přes noc.
- Do směsi použijeme sůl, pepř, drcený kmín, bylinky a uzenou papriku, která dodá masu specifickou kouřovou chuť.
- Troubu rozpálíme a naložené maso prudce pečeme asi půl hodiny. Pak ho přikryjeme alobalem a pečeme pomalu i několik hodin na 120 °C.
- Důležité je maso každou chvíli podlévat a přelévat, aby se nevysušilo - použijeme pivo nebo cider, masový vývar.
- Maso je hotové, když se lehce rozpadá - natrháme ho rukou nebo pomocí vidliček, dokud je ještě horké, a smícháme s vypečenou šťávou.
Jak podávat trhané maso
Nejlepší je ještě horké, ale chutné je i studené, hlavně v kombinaci se saláty:
- Maso servírujeme spolu se zeleninou, smaženou cibulí a omáčkou BBQ nebo majonézou. Trhané maso můžeme servírovat k hlavnímu jídlu s vhodnou přílohou (rýže, brambory).
- Trhané maso se tradičně podává v hamburgerové housce, ale můžeme ho vložit i do bagety a pokapat barbeque omáčkou.
- Zbylé maso necháme vychladnout a uložíme i s výpekem do ledničky, kde vydrží i týden. Trhané maso nikdy nemrazíme.
Barbeque omáčka (BBQ) k trhanému masu prostě patří. Podívejte se na naše video, jak se domácí BBQ omáčka připravuje a vyzkoušejte ji také - podává se ke všem grilovaným masům:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 7 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 10 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 12 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 15 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Nejlepší dietní přílohy pro rok 2022: Dejte si k masu květákovou rýži nebo tyhle zeleninové knedlíky a kila poletí dolů
Komentáře