Krokodýlí maso, koprová omáčka i čokoláda: Neuvěříte, jaké šílenosti dávají lidé na pizzu!
12. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Pizza sice pochází z Itálie, dnes ale patří k nejoblíbenějším jídlům všude na světě. Může být zdravá, ba dokonce i dietní, ale rovněž to může být mastná lahůdka, kterou si člověk rád zakousne po cestě z hospody. Existuje opravdu velká řada věcí, které se na pizzu dají dát. Italové by většinu z nich nepozřeli, ale však víte - to jsou Italové. Některé příchutě pizzy jsou ovšem opravdu bizarní až moc, a to i pro ty nejsilnější žaludky. Dali byste si třeba pizzu s krokodýlím masem nebo s koprovou omáčkou?
Hawai je ještě dobrá
Myslíte si, že pizza Hawai s ananasem a šunkou je, jak se hezky česky říká, ta největší "prasárna"? Tak to jste ještě neviděli, co si na populární jídlo původem z Itálie jsou schopni dát třeba ve Švédsku, v Jižní Koreji nebo v Austrálii! Jídla podobná pizze, tedy koláče z těsta pečené v pecích a plněné nebo posypané různými ingrediencemi, lidstvo vyrábí od nepaměti. Pizza jak ji známe dnes vznikla v Neapoli někdy na konci 18. nebo začátku 19. století. Nejprve měla podobu jakýchi placatých chlebů potřených olivovým olejem s česnekem a sypaných sýrem. Neví se, kdy přesně na ni Italové začali dávat rajčatovou omáčku s bylinkami, podle legendy ale archetypální pizzu Margheritu, tedy pizzu s rajčaty, mozarellou a bazalkou, vymyslel roku 1883 pekař Raffaele Esposito, který touto lahůdkou v barvách italské vlajky uctil královnu Markétu (italsky Margheritu) Savojskou a protože jí chutnala, nazval Esposito tento svůj vynález právě po italské šlechtičně.
Mohlo by vás zajímat
Co je na tom pravdy, to těžko říct, jisté ale je, že v roce 1830 už se pizza v Itálii prodávala ve stáncích na ulici a vznikaly pekárny, které se na její výrobu specializovaly - tedy pizzerie. Ze země ve tvaru kozačky se postupně jídlo rozšířilo do všech koutů světa a každý kraj má dnes svou obměnu této pochoutky. Třeba Američané pizzu milují, ta jejich se ale od původní italské na první pohled liší tím, že se vyrábí menší, zato z tlustšího a celkově hutnějšího těsta. Nezřídka si tu můžete dát pizzu s masovými koulemi, které Američané "cpou" skoro do všeho, co zároveň obsahuje rajčatovou omáčku. V českých pizzeriích je běžně k dostání pizza Pollo obsahující kousky kuřete, což by Ital pravděpodobně nikdy ani nepozřel. Pollo i americká pizza jsou ale ještě dobré oproti tomu, jak bizarně slavné jídlo chystají jinde...
Japonci s majonézou, ve Švédsku banánovou
Existují pizzerie, kde experimentování s příchutěmi pizzy považují za bonus pro zákazníka, jakousi atrakci - a na jednu stranu, proč ne. Nebudeme jmenovat, ale řekněme, že kdo žije v Praze, může reálně zajít na místo, kde si objedná "Švédskou pizzu" obsahující masové koule, brambory a brusinkovou omáčku. Tamtéž dostanete také pizzu se slaninou a jablky nebo s roastbeefem přelitým koprovou omáčkou. Jako "pokus" by se tohle snad ještě dalo uznat. Ale třeba v Austrálii na pizzu úplně běžně dávají kusy klokaního nebo krokodýlího masa. Pro nás podivnost, pro ně vlastně docela normální věc. V Jižní Koreji mají rádi pizzu s krevetami a sladkými bramborami, to bychom snad i ochutnali... Zato oblíbená japonská varianta s majonézou, brambory a kukuřicí zní přinejmenším... zvláštně. A když jsme zmínili Švédsko - reálně mají obyvtelé této skandinávské země pizzu rádi s banánem, arašídy a kořeněnou směsí kari. Zajímavá kombinace, jen co je pravda.
Mohlo by vás zajímat
Z pohledu Čecha normální, pro Itala podivná je v Německu populární pizza s tuňákem z plechovky. V Brazílii se pizza neobejde bez zelených fazolek, které jsou tam hodně populární, Rusové zase připravují koláč zvaný Mockba, na němž jsou často sardinky nebo jiné plody moře. Za vymakjící se určitě můžeme považovat i snahu dělat pizzu tzv. nasladko. Ozdobená s mascarpone a ozdobená ovocem je snad ještě smysluplná, ale třeba čokoládová pizza, která se v mražené formě před časem objevila i v českých supermarketech, to je opravdu proti přírodě. To si ani pizza, ani čokoláda nezaslouží! Specialitou jedinou svého druhu je tzv. Gold Leaf Pizza, kterou vyrobili v Americe. Obsahuje luxusní ingredience, třeba kaviár, a je ozdobená skutečnými plátky zlata. Tento koláč stojí dva tisíce dolarů. Kdybyste tolik peněz měli, ochutnali byste?
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Devatero druhů krůtího masa se hodí k přípravě mnoha receptů. Nechte se inspirovat
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Historie svatebních dortů: Od chlebového koláče až po šílenosti devadesátek
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda