Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
19. 3. 2022 Vaření
Jen tři suroviny stačí k tomu, abyste vytvořili nadýchaný, lahodný a zajímavý dezert, kterým pohostíte i váženou návštěvu. Máte-li rádi tvarohové dobroty, pak zkuste místo klasického tvarožníku, který může být pro někoho až moc hutný, jemný a nadýchaný japonský cheesecake. Za hodinku bude hotový a k jeho přípravě vám stačí tři ingredience. Vyzkoušíte jej?
Sýr, který sýrem není
To, že cheesecake není sýrový dort je už všeobecně známo. Slovo cheese sice znamená sýr, ale v tomto případě nejde o sýr, jak si jej klasicky představujeme, ale o speciální krémový sýr neboli cream cheese, který se podobá našemu žervé. Tedy čerstvý sýr, jenž se vyrábí z mléka a smetany, snadno se roztírá a je mírně slaný. Jak píší na webu Inquirer.com, původ tohoto sýru je spjatý s New Yorkem, kde na konci 19. století poprvé spatřil světlo světa Philadelphia Cream Cheese, právě ten sýr, který je s cheesecakem spojený dodnes. Do originálního cheesecaku totiž patří právě jenom Philadephia. Ovšem jak americký cheesecake, tak český tvarožník lze udělat i z klasického tvaorhu, ideálně toho z vaničky. Nevýhodou některých receptů je, že je jak cheesecake, tak český tvarožník trochu dusivý, protože je těsto hutné. Přesným opakem je pak lehká nadcýhaná varianta, japonský cheesecake. Zkusíte ho?
Nadýchaný japonský cheesecake
Co bubete potřebovat:
- 3 vejce
- 120 gramů bílé čokolády
- 120 gramů krémového sýru typu Lučina nebo 120 g tvarohu z vaničky
Postup: Při přípravě japonského cheesecaku je důležitá forma, kterou použijete - dort se totiž peče tak, že se forma s těstem vloží do trouby postavená v pekáčku s vodou. Proto použijte buď keramickou kulatou formu, nebo klasickou dortovou, tu si ale vyložte pečícím papírem, který bude okraj formu mírně převyšovat, a pak ještě formu zvenku obalte pečlivě alobalem. Smyslem je, aby voda z pekáčku nezatékala do formy (a naopak), je tedy potřeba formu dobře utěsnit. Z pečícího papíru si vystřihněte kolo na dno formy a pak ještě okraje, které budou vyšší než okraje formy. Papír rovněž potřete tukem z té strany, která bude přiléhat k formě, aby dobře držel. Máte to? Tak můžeme přejít k samotnému dortu.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to: Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a nechte částečně vychladnout. Pak do ní vmíchejte Lučinu nebo jemný tvaroh. Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a nejlépe v nerezové míse z nich vyšlehejte pevný sníh. Do tvarohové směsi s čokoládou vešlehejte žloutky a nakonec zlehka vmíchejte sníh. Když je vše spojené, těsto vlijte do dortové formy a několikrát s ní klepněte, abyste těsto zbavili bublinek. Formu pak postavte do pekáče a vlijte do něj horkou vodu zhruba do poloviny výšky dortové formy. Takto se bude péct tvarožník ve vodní lázni.
Dort pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Pak troubu lehce pootevřete a teplotu snižte na 160°C. Troubu zavřete dort pečte dalších 15 minut. Poté troubu úplně vypněte a nechte tvarožník ještě dalších 15 minut dojít. Vytáhněte celý pekáč, formu s dortem přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete dort ještě poprášit moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
Masopust každoročně začíná hned po třech králích.… Číst více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, abyste si věděli rady, pokud se rozhodnete zabijačku realizovat vlastními silami doma, z vámi… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí.… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?
Není to tak dlouho, co skončil předvánoční půst a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cheesecake - luxusní dezert pro příjemný chuťový a estetický zážitek. Jak udělat pečený i nepečený
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Holka u plotny radí: Jak na dortová lízátka, aby byla dokonalá? Tenhle krok nevynechávejte!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 7 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29