Jak vymazat a vysypat formu na bábovku - rady pro začátečníky
Aby se upečená bábovka dobře vyklopila, potřebujeme ji vymazat a vysypat. U silikonových a nepřilnavých teflonových bábovek nám bohatě postačí olejový spray.
Jak správně vymazat a vysypat formu
Trošku složitější je to u keramických, plechových, skleněných a litinových forem. Ty se musí vymazat a vysypat důkladně. Nejlépe to uděláte rozehřátým (ne horkým) sádlem nebo 100% tukem, protože u nich lépe poznáte, jak se formu podařilo vymazat. Dalším vhodným tukem je kokosový olej. Nevhodným tukem je klasický olej (řepkový, slunečnicový), protože stéká ze stěn a máslo, protože obsahuje vodu a nepokryje formu stejnoměrně. Štětcem nebo mašlovačkou vymažeme pečlivě všechny záhyby formy včetně okraje a středního kužele. Můžete zkusit nalít větší množství tuku do formy a opatrně krouživým pohybem formy tuk po stěnách rozlít. Zbytek tuku vylijte zpět do nádoby na tuk.
Bábovky
Chcete moučník, který bude chutnat každému a bude skvěle vypadat? Sáhněte po receptu na bábovku, která je jednoduše geniální. Ingredience jen smícháte, vlijete do formy a upečete. Do těsta je možné… Podívejte se na všechny bábovky.
Pak vložte formu na chvíli do chladničky a až tuk ztuhne, potřete ještě případná vynechaná místa. Pak nechte formu ohřát na pokojovou teplotu a teprve vysypte, protože na hodně studený tuk se posypka špatně chytá.
Na vysypání se nejlépe osvědčila hrubá nebo polohrubá mouka, jemně přesátá strouhanka, kokosová moučka, strouhané ořechy apod.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nasypte zvolenou posypku do formy a opět krouživým pohybem formy pokryjte všechny záhyby, okraj i střední kužel. Přebytečnou posypku vysypte.
Tím je forma připravena k naplnění. Formu plníme těstem do 2/3.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 8 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 9 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 19 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dokonalý velikonoční beránek: Z jakého těsta jej upéct a jak jej bez úhony vyklopit z formy?
Aby vaše bábovka měla formu aneb Velký průvodce materiálů: Využijete spíš silikon, teflon nebo keramiku?
Komentáře