Proč i do sladkého těsta patří špetka soli? Odhalte magii chuťových kombinací
10. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Milujete vaření a chcete pro své hosty to nejlepší? Pak zkuste malinko „zariskovat“ a dotáhnout pokrmy buď v průběhu přípravy, nebo až při dokončení, některou z tajných přísad. Jsou to zdánlivě obyčejné suroviny, ale dokážou neobyčejné věci!
Slané do sladkého
Dělávaly to už naše babičky. Do každého kynutého těsta patřila odjakživa špetka soli. A právě sůl pomůže zvýraznit i bábovku, řezy a jiné moučníky, aniž by tam byla znát. Trendem poslední doby je ale ještě něco jiného, a sice záměrné přidávání soli do sladkých dezertů tak, aby chuťově poznat byla. Typicky to platí pro slaný karamel, ale sůl se dává i do čokolády, různých čokoládových pěn a krémů, a dokonce i do kávy. Ale samozřejmě vždy jen špetka. Sůl v karamelu nebo v čokoládě zvýrazní jejich chuť, u kávy naopak zmírní hořkost.
Mohlo by vás zajímat
Sladké do slaného
Trocha cukru do slané omáčky, polévky nebo salátové zálivky? Ano, přesně to je to, co kulajda, zelňačka, koprovka nebo salátová zálivka potřebují. Ostatně, kdo by si dokázal představit rajčatový salát s cibulí bez cukru? Cukr funguje ve slaných jídlech přesně tak jako sůl ve sladkých. Dokáže už tak dobrý pokrm ještě vylepšit!
Kyselé po lepší jiskru
Řeč bude o citronu. Ten umí v kuchyni divy! Funguje totiž tak trochu jako koření. Zjemní jídla z ryb, dochutí omáčky i polévky, dodá „jiskru“ bez kyselosti rizotu, jídlům z luštěnin i čistému vývaru a vynikající je také ve spojení s drůbeží. Pokud si jej na rizotu nebo v bujonu neumíte představit, stačí pro začátek pár kapek. A můžete porovnat, jak jídlo chutná s touhle kyselou přísadou, nebo bez ní.
Pátá chuť
Už jste určitě někdy slyšeli o umami? Takzvaná pátá chuť není ani sladká, ani slaná, ani kyselá nebo hořká, je jen lahodná. Potraviny, které dokážou tuhle chuť zprostředkovat, zkrátka zvýrazní původní chuť jídla. Rajče bude rajčatovější, guláš gulášovitější a masová jídla masovější. Umami dokážou některým pokrmům skvěle dodat obyčejné sardelky neboli ančovičky. Stačí dát kousek rybičky do masového ragů, svíčkové či rajské omáčky. Nevěříte? Vyzkoušejte to!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Citron povýší chuť jídla k dokonalosti! Nevěříte? Vyzkoušejte jej do vývaru nebo rizota!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Proč se nakládá kapr do mléka? A jak správně při nakládání postupovat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 10 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 23 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský