Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách
2. 6. 2021 Životní styl
Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého jiného plevele. Šrucha zelná, též zvaná portulák, se dříve pěstovala jako zelenina a léčivá bylina zároveň. Obsahuje totiž na rostlinu nezvykle velké množství omega-3 mastných kyselin... A to zdaleka není vše, čím našemu tělu její konzumace může prospět.
Plevel, který umí hojit
Už jste slyšeli o bylince, která se jmenuje šrucha zelná? Ne? Možná vám napoví její lidový název - portulák. Tato rostlina dobře snáší různá podnebí, a tak se vyskytuje skoro všude na světě, včetně České republiky. Lidstvo ji zná tisíce let. Jak píše uznávaná novinářka Fragiska Megaloudi v článku Wild and Cultivated Vegetables, Herbs and Spices in Greek Antiquity publikovaném v odborném časopise Environmental Archaeology, římský filozof Plinius starší doporučoval nosit šruchu kolem krku jako amulet chránící nositele před zlem. Michael Tierra v Planetary Herbology zase uvádí portulák mezi bylinami využívanými tradiční čínskou medicínou. Čím je tato rostlinka tak zvláštní?
Mohlo by vás zajímat
Tierra popisuje, že šrucha pomáhá na popáleniny a hmyzí nebo i hadí uštknutí, umí léčit hemeroidy a průjmy a dokáže zastavit poporodní i vnitřní krvácení. Může také pomoci s vředy a záněty žaludku, přesto by ji neměli dlouhodobě užívat lidé se slabým zažíváním. Stejně tak by se jí měly vyhnout nastávající maminky. Co je na ní ale možná vůbec nejspeciálnější, to je na bylinu neobvykle vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsme jinak zvyklí hledat spíše v rybách a ořeších. Journal of the American College of Nutrition uvádí, že šrucha je obzvlášť bohatá na kyselinu eikosapentaenovou a kyselinu α-linolenovou.
Mohlo by vás zajímat
Šrucha dále obsahuje vitamíny C a E, vitamíny skupiny B, provitamín A, z minerálů pak zinek, vápník a fosfor. Zajímavé je, že v ní najdeme také koenzym Q10 - uvádí to český specializovaný magazín Bylinky pro všechny. Díky množství prospěšných látek šrucha zlepšuje trávení, snižuje cholesterol a pomáhá na podrážděnou kůži. Pokud ji chcete využít k léčivým účinkům uvnitř organismu, nejlepší je vyrobit si z ní za studena vylisovanou čerstvou šťávu anebo odvar. Ten připravíte tak, že 10 gramů sušené nati zalijete 250 ml vroucí vody a necháte louhovat 10 minut.
Co vařit ze šruchy?
Portulák se ovšem dá také velmi dobře využít v kuchyni. Má specifickou, slano-kyselou chuť, pro kterou jej jedni zatracují a druzí naopak milují. Šrucha je skvělá do salátů, do pomazánek z tvarohového nebo krémově-sýrového základu, ale také do zeleninových polévek. Výborná a velmi zdravá a dietní je dušená šrucha na cibuli a česneku, která se dá jíst jako samostatný hlavní chod. Šruchu je možné přidat také do dušeného špenátu, anebo ji přímo na způsob špenátu udělat a použít jako přílohu. Skvělá je i smažená a třeba v Austrálii ji přidávají do těsta na chléb.
Mohlo by vás zajímat
Než začnete šruchu pěstovat za účelem využití v kuchyni, měli byste vědět, že je celá jedlá. Zužitkujete tedy stonky, listy i poupata, ale pozor! Rostlinky, které chcete vařit a jíst, nenechte nikdy vykvést. Jakmile šrucha vykvete, začíná hořknout. Chce to tedy část úrody sklidit a druhou necht, abyste měli o zásobu postaráno i v dalších sezónách. Vypěstovat šruchu je snadné a sklízet ji můžete už za 3 týdny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Potíže s hemoroidy: Jak upravit jídelníček, aby nepříjemný problém rychle zmizel?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 11 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 18 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38