Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselé houbičky podle Romana Pauluse: Rady a tipy, jak dary lesa správně naložit
Zdroj: Toprecepty, Jenda1

Ačkoliv houbová sezóna letos přichází velmi pozvolna, dary lesa přeci jen rostou. Jak s nimi naložit? Inu, můžete je doslova naložit! Houbičky ve sladko-kyselém nálevu jsou dietní večeří nebo svačinou plnou vitamínů, která skvěle zabírá i jako lék na kocovinu. Jak na ně? Inspirujte se receptem známého šéfkuchaře Romana Pauluse.

Proč houby (nejen) na kyselo?

Letošní suchý rok zatím plný rozjezd houbové sezóny oddaluje, přesto už rostou, když víte, kam na ně. Houby jsou skvělé nejen proto, že jejich sběr je spojen s uklidňující procházkou o samotě nebo ve společnosti vašich blízkých. Neobsahují skoro žádné kalorie, tvoří je především voda, takže jsou prefektní dietní svačinkou. Přesto v nich ale najdeme řadu minerálů, vitámínů a dalších prospěšných látek.

Podle magazínu Jíme jinak je v houbách významné množství vitamínu D, vitamínů skupiny B (především B2 - riboflavinu a B3 - niacinu, a dále vitamínu B12, což na nich ocení především ti, kdo nejedí maso a živočišné výrobky) a provitamínu A. Tělo z jejich konzumace získá také vápník, hořčík, fosfor a železo. Díky tomu všemu snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu a působí blahodárně ve střevech, která mohou chránit před rozvojem rakoviny. Web Kardiochirurgie.cz zase houby doporučuje jíst pro obsah selenu, významného antioxidantu, a připomíná, že v tradiční čínské medicíně se houby používají proti chřipce, protože posilují imunitu

A protože tepelná úprava téměř u veškerých živinami nabušených surovin částečně snižuje množství prospěšných látek, doporučujeme dopřávat si místo smaženice houby buď sušené, anebo jen krátce povařené - blanšírované - a pak naložené na kyselo. Je to chutná svačina nebo skvělá večeře.

Nakládané houby podle Romana Pauluse

Jednoduchý a lahodný recept na sladko-kyselé nakládané houbičky nabídl známý šéfkuchař Roman Paulus ve videopořadu Kulinářská akademie Lidlu. V redakci jsem jej vyzkoušeli a musíme říct, že je opravdu skvělý. Houby chutnají skvěle a příprava je rychlá a jednoduchá. Jak na to?

V první řadě potřebujete houby, samozřejmě. Čerstvé, očištěné, větší kusy nakrájené. Můžete zkombinovat několik druhů, ale nemusíte. Takto připravené houby je nutné předvařit; dejte je tedy na 3 až 5 minut do vroucí osolené vody, pak sceďte a důkladně propláchněte studenou vodou. Na houby budete potřebovat sladko-kyselý nálev. Paulus jej dělá z vody a octa v poměru 3 díly vody na 1 díl octa. Dále přidává cukr, divoké koření ve složení celý pepř, nové koření a bobkový list a hořčičné semínko. Tip! Paulus nabízí i možnost přidat ke koření tymián nebo nadrobno nasekou bílou část lahůdkové cibulky. Vodu s octem, cukrem a kořením je potřeba také přívést k varu a několik minut provařit, aby se vůně a chutě pěkně rozjely.

A pak už je to snadné. Houby nasypte do uzavíratelné, sterilované a perfektně suché nádoby a zalijete je nálevem. Zavřete sklenici a nechte vychladnout. Houby takto můžete uložit do lednice, kde vám vydřží několik dní až týden, anebo je můžete zavařit, a to si pak můžete nadělat zásobu na zimní měsíce, kdy vám dary lesa připomenou teplejší dny strávené procházkami po mechu. Náš tip! Pokud si chcete Paulusův recept ozvláštnit, můžete do nálevu na houby kápnout trochu bílého vína, nebo si houbičky udělat pikantní a přidat k nim sekanou čerstvou chilli papričku. Vizuálně efektní jsou také ozdobně vykrájené plátky mrkve. Záleží jen na vaší chuti a preferencích.

Komentáře

Juraj Horak

7. 7. 2021 19:04

Houby nemaji temer zadny vitamin D . Ale maji jednu zvlastnost jako lidska kuze . Kdyz je susite na slunci probiha stejna reakce jako u cloveka a tvori se znacne mnozstvi vitaminu D . Je stabilni minimalne rok .

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více