Umělé maso přivítá až 80 % Britů a Američanů. Jak jste na tom vy?
14. 7. 2021 Tipy a triky
Bez masa si mnozí z nás nedokáží svůj jídelníček představit. Stále více lidí si ale uvědomuje, že k produkci kilogramu masa je zapotřebí ohromného množství zdrojů a energie, což enormně zatěžuje celý ekosystém a do budoucna, s rostoucím počtem lidí, je tento způsob obživy neudržitelný.
Milovníkům masa ale svítá na zajímavější časy: kultivované maso ze zvířecích buněk. Budete z něj vařit?
Co je umělé/kultivované maso?
Rozhodně nejde o rostlinnou náhražku masa. Podle definice, kterou najdeme mimo jiné na Wikipedii, jde o živočišnou tkáň. Často bývá umělé maso nazýváno též kultivované maso, čisté maso či in-vitro maso. Jedná se o „maso produkované in-vitro (laboratorně), pomocí kultivace zvířecích buněk namísto porážky zvířat. Řadí se do buněčného zemědělství. Je produkované pomocí podobných metod jako při tkáňovém inženýrství používaného při regenerativní medicíně.“
Dále Wikipedia uvádí, že umělé maso „roste z nediferencovaných kmenových buněk. Bylo zpopularizováno na začátku 21. století, jako k zdravější a etická alternativa zvířecího masa, jehož produkce značně zatěžuje životní prostředí. Odhaduje se, že k rozšíření například do supermarketů dojde kolem roku 2025.“ Brzy se tedy můžeme v Kauflandu a dalších supermarketech těšit na minimálně jednu novou položku do akčních letáků.
Průzkum ukázal vysokou toleranci k laboratorní kultivaci
Průzkum mezi Brity a Američany ukázal, že až 80 % současných spotřebitelů, bez ohledu na to, zda maso nyní jedí nebo nejedí, by s umělým masem ve své kuchyni nemělo problém a byli by ochotni jej k vaření používat nebo si jej dávat v restauracích či jídelnách.
A v podstatě se není čemu divit, protože většině spotřebitelů dorazí do kuchyně nebo na talíř již maso naporcované nebo připravené ke konzumaci, takže spojení masa se živým zvířetem není pro většinu lidí nezbytné. I proto se v současnosti navyšují investice do průmyslu produkujícího umělé maso. Ve srovnání s rokem 2019 byly v roce 2020 tyto investice více než šestinásobné. Vybavené laboratoře budou během několika let schopny produkovat desítky tun kultivovaného masa ročně.
Prodej byl jako první povolen v Singapuru
Prvním územím, na kterém se oficiálně mohlo prodávat umělé maso, v tomto případě kuřecí, byl Singapur. Velké kroky vpřed jsou podnikány i ve Spojených státech nebo v Izraeli. Studie odhadují, že již v roce 2040 budou laboratorní a rostlinné náhražky tvořit většinu globální masové produkce, přičemž už v roce 2025 se očekává pokles celosvětové spotřeby konvenčního masa.
Vědci také upozorňují, že prozatím je kultivované maso finančně méně dostupné než to konvenční, protože nové metody, technologie a materiály jsou zatím ještě dražší. Ale s postupem vývoje a rozšiřováním výroby se očekává zlevnění umělého masa a naopak zdražování toho konvenčního. V zájmu jednotlivých států a vlád je podle vědců podpora výroby in-vitro masa tak, aby se výživa obyvatel každé země stala ekologicky i ekonomicky udržitelnější.
A jak bude umělé maso chutnat?
Samozřejmě nás zajímá nejen cena, ale i chuť umělého masa, chceme vědět, jestli masové recepty budeme muset „překopávat“, nebo budou moci zůstat stejné. Roman Kříž, vedoucí českého startupu Bene Meat Technologies, kde se také pracuje na vývoji kultivovaného mas, řekl v rozhovoru pro iDnes.cz, že „je prakticky jisté, že kultivované maso, tedy maso skutečně pocházející ze živočišných buněk, bude hodně podobné masu zvířat z bio chovů“.
Buňky totiž nelze nakrmit čímkoliv. Jsou velmi citlivé – a jakmile zaznamenají nepřirozený zdroj potravy (energie), přestanou se množit. Prozatím ale umělé maso ještě není tou nejekologičtější a ani nejetičtější volbou, neboť pro jeho produkci jsou zapotřebí složky, které se bez konvenčního chovu získat nedají.
Umělé maso je zatím neetické – ale to se snad podaří změnit
Aby se mohla zahájit produkce umělého masa, je potřeba mít a pravidelně dodávat živočišné buňky získané na jatkách, k růstu je nutné fetální hovězí sérum získané z plodu březí krávy (což se často neobejde bez zabití plodu a někdy i samotné krávy). Kultivace se neobejde ani bez hormonů a antibiotik.
Lidé teď hledají způsoby jak zatím dost neetické postupy kultivace masa nahradit, nadějné jsou rostlinné proteiny nebo odběr ze zvířat neurčených k porážce. Vývoj kultivovaného masa bez krutosti je proto mottem mnoha probíhajících výzkumů. Doufejme, že příliš brzká masová poptávka už zase nepřeválcuje původní dobrou myšlenku.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Univerzální těsto na sladké i slané pochoutky. Je vhodné pro začátečníky i pro přípravu rychlého pohoštění
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Komentáře
5. 7. 2022 23:01