Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?
23. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Štramberské uši jsou oblíbenou regionální dobrotou, známou dnes už po celé zemi. Není divu, vždyť se u nás jako připomínka jednoho vítězství pečou už stovky let! Pojďte se s námi ohlédnout za jejich historií a připravte si nakonec tuhle lahůdku podle našeho receptu.
Za vše mohou Tataři
S pečivem pojmenovaným zvláštním názvem štramberské uši už jste se určitě potkali někde na pouti. Má tvar kornoutu, připravuje se z perníkového těsta a nejzajímavější je na něm asi jeho historie. Dříve se štramberským uším říkalo uši tatarské a nebylo to pro nic za nic. Podle pověsti Tatarské uši od spisovatele J. Havelky totiž v dubnu roku 1241 vpadli na Moravu mongolští nájezdníci (neboli Tataři, jak se jim říkalo) a začátkem května začali obléhat hrad Štramberk. Místní věřící obyvatelé se ukryli na nedalekém špatně přístupném kopci Kotouč, kde se snažili odolat útoku Mongolů. V zoufalství se modlili k Bohu, aby jim pomohl. Ten jejich prosby vyslyšel a večer před svátkem Nanebevstoupení Páně začala velká bouřka, vichr a spustil se obrovský liják. Obyvatelé Štramberka pak protrhli hráz rybníka a voda zatopila tábor nepřátel. Většina Tatarů se utopila a ti, kteří přežili, raději utekli. Ráno, když voda opadla, našli prý místní pytle s nasolenými ušima, které nepřátelé při plenění vesnic utínali společně s rukama pobitým křesťanům a pak je posílali panovníkovi (chánovi) jako důkaz svého vítězství.
Mohlo by vás zajímat
Od té doby se v upomínku na tuto událost každoročně ve Štramberku právě na den Nanebevstoupení Páně pořádaly poutě. Obyvatelé Štramberku i okolních vesnic vždy putovali ke kříži, který zde byl vztyčen na památku vítězství na Tatary. Při té příležitosti se začalo péct i speciální cukroví ve tvaru uší a rukou, jak bylo zmíněno již v 19. století v knize Die Markgrafschaft Mähren: Prerauer Kreis Gregora Wolnyho. Nakonec zůstaly jen uši - pečivo z mouky, cukru, medu a tajné směsi několika druhů aromatického koření, které se doslova rozplývá na jazyku a nádherně voní.
Mohlo by vás zajímat
Uši pod ochranou EU
Ve Štramberku se uši pečou dodnes, již téměř 800 let, a seženete je tam téměř na každém rohu. Výjimečné jsou natolik, že jim byly uděleny dvě ochranné známky a navíc mají ochranu zeměpisného označení původu v EU. Podle ní tak tímto názvem mohou být označovány pouze „uši“ vyrobené přímo ve Štramberku. Štramberské uši mají ovšem i primát, že jsou prvním českým, respektive moravským výrobkem, který toto označení získal. V současnosti je zde může vyrábět jen 8 pekařů. Povoleno je to totiž jen těm, kteří žijí ve Štramberku minimálně 10 let a jsou členy Sdružení pekařů na ochranu Štramberských uší.
Mohlo by vás zajímat
Zkuste je ochucené
Receptury na štramberské uši se dědí z generace na generaci a každá rodina má nějakou svou speciální. Proto i "uši" od každého výrobce ve Štramberku chutnají trochu jinak. Záleží nejen na kvalitě použité mouky a medu, ale i na technice přípravy. Tradičně by se těsto mělo vyválet do tvaru kruhového plátu 2-3 mm silného. Novější je metoda, kdy se používá řidší lité těsto. Pečivo má pak trochu jinou strukturu a chuť. Jednotliví výrobci mohou své voňavé pochoutky porovnat v soutěži O nejlepší štramberské ucho.
Kromě klasických uší se prodávají už i uši ořechové, mandlové, čokoládové (sypané drcenou čokoládou), máčené v tmavé čokoládě, máčené v tmavé čokoládě sypané oříšky či máčené v bílé čokoládě. A dokonce se dá ve Štramberku koupit i speciální Ušatý dort, přezdívaný „Štramberský ušák“ či „Ušák“. Recept na něj je sice tajemstvím a originální názve je patentován, nicméně při návštěvě severní Moravy máte možnost tenhle unikátní dort určitě ochutnat. Buď v místní cukrárně, nebo v některé z mnoha štramberských či kopřivnických kaváren a cukráren, které jej v sortimentu běžné nabízejí. Že se vám sbíhají chutě a na Moravu to máte daleko? Nevadí, můžete si variantu štramberských uší upéct sami doma podle našeho receptu. Hotové uši doplňte šlehačkou nebo krémem a podávejte!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
Korunou ovocných knedlíků je posypka! Zkuste smaženou strouhanku nebo strouhaný perník
První perníky daly jméno Celetné ulici. Pekly se s pepřem a často nesloužily k jídlu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 2 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 15 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49