Rajčata ve skle: Jak udělat domácí kečup, omáčku sugo nebo sušená rajská jablíčka?
21. 8. 2021 Vaření
Máte-li to štěstí, že se vám letos na zahrádce urodilo hodně rajčat a plody se nezkazily, jistě přemýšlíte, co s nimi. Kromě oblíbených rajčatových jídel se nabízí uchovat rajčata na zimu. Ať už sušená nebo zavařená, v chladných dnech jako když je najdete!
Zavařená rajčata
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, bude odpověď jasná: zavařovali, sušili a všelijak jinak zpracovávali letní úrodu ovoce a zeleniny včetně rajčat. Jedním z nejlepších způsobů, jak rajčata zpracovat, je udělat různé omáčky či kečupy. Pak stačí jen sáhnout do spíže a ve spojení s těstovinami je rychlá večeře na stole. Zkuste připravit třeba sterilovaná rajčata bez jakýchkoliv dalších přísad, anebo naopak už ochucená bylinkami a připravená k okamžitému použití.
Kečupy a protlaky
Kečupy patří mezi naše nejoblíbenější dochucovadla, špagety si bez nich dokáže představit jen málokdo. Nic proti kupovaným produktům, ale domácí kečup si můžete připravit přesně podle své chuti. Třeba se skořicí, hřebíčkem, s cukem nebo bez, ochucený různým kořením…možností je hodně. Podobně je tomu s protlaky, ze kterých pak v zimě „vyčarujete“ parádní rajskou omáčku. Vyberte si mezi našimi nejlepšími recepty:
Rajské speciality
Sušená rajčata jsou fantastickou přísadou do mnoha zeleninových salátů. Jenže, obvykle jsou v obchodě dost drahá. Proto se vyplatí udělat si je doma a přesně tak, jak nám to chutná. Podobné je to s omáčkou sugo, bez které si vaření neumí představit žádná italská domácnost. Kterou variantu si zvolíte, to už je jen na vás:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kuskus máme hotový rychle, snadno a chutně. Jak ho připravit podle sedmi nejoblíbenějších receptů
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Lehká letní jídla: Která jsou nejoblíbenější
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 58 minutami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 23 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45