Blíží se čas tuřínu: Uvařte si z něj třeba vydatnou staročeskou polévku dumlíkačku!
26. 8. 2021 Vaření
Vypadá trochu jako řepa, chutí se podobá spíš kedlubně a na nějaký čas se na něj téměř zapomnělo. Tuřín se ale v posledních letech opět vrací na výsluní. Jde totiž o poměrně univerzální zeleninu s širokou možností použíti. Právě nyní na konci léta a začátkem podzimu začíná jeho sezona.
Tuřín místo brambor?
I když se tuřín možná víc podobá řepě, blíž má ke kedlubně. Tato bílá a více či méně dofialova zbarvená kořenová zelenina se totiž řadí mezi brukve, kam patří třeba i zelí, kapusta, růžičková kapusta, brokolice, květák, vodnice nebo právě kedlubny. Tuřín si lidé pěstují více než 4000 let, známý byl již ve starověku, kdy se pěstoval hlavně v oblastech kolem Středozemního moře. Posléze se rozšířil do celé Evropy a na počátku 19. století i do Ameriky. Není divu, je nenáročný a daří se mu téměř všude. I přesto se na tuřín na nějaký čas trochu pozapomnělo. Až v posledních letech jej můžete sehnat ve farmářských prodejnách nebo na trzích, občas i v supermarketu.
Mohlo by vás zajímat
Dokonale dietní zelenina
Celý název tuřínu zní tuřín řepka tuřín a známý je také jako dumlík, hlavatice, klaka, košt, kvaček, řepa bílá či vodnatka. Z tuřínu se konzumují jeho bulvy, které částečně vyčnívají na povrch půdy a mohou dorůstat váhy až několika kilogramů. Na povrchu je tuřín většinou nahoře nafialovělý a dole bílý, někdy až žlutohnědý, dužina uvnitř je bílá až nažloutlá. Chuť tuřínu je lehce štiplavá jako u kedluben nebo ředkviček, konzistencí je ale tuřín více vodnatý. Některé druhy této zeleniny ale mohou chuťově připomínat i mrkev nebo brambory. Bulvy tuřínu obsahují až 90 % vody, což z něj dělá ideální nízkokalorickou zeleninu. Podle webu Webmd.com je tuřín bohatý na vlákninu, vitaminy C a A, dále na vápník, hořčík, fosfor a draslík. Tuřín má ale i spousta předností z hlediska využitelnosti při vaření. Dokáže totiž v mnoha receptech nahradit brambory. Uděláte z něj pyré, fantastické sýrem ochucené placky, polévku a vynikající je i pečený v troubě s česnekem jako hranolky. Menší bulvy, které se sklízí již nyní, se dají konzumovat i syrové, třeba nastrouhané do salátů.
Mohlo by vás zajímat
Vydatná polévka nasytí i zahřeje
U nás se v minulosti pěstoval hlavně v Podkrkonoší a v podhůří Jizerských hor. V těchto chudých oblastech byl neoblíbenější plodinou hned po bramborách. Lidé si tuřín uskladňovali společně s řepou na zimní měsíce a když se bramborám nedařilo, pomáhal horalům přežít tuhou zimu. Právě v těchto oblastech se tuřínu říkalo dumlík a právě odtud pramení název polévky dumlíkačka. Připravte si ji podle staročeského receptu z knihy V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc. Potřebujete 15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, celer petržel), 2 brambory, ½ tuřinu – dumlíku, hrst sušených hub, sůl, majoránku, pepř, kmín, libeček. Zbytky loje z vařeného hovězího masa nakrájejte na kousky a na pánvi rozpusťte, zasypejte moukou a míchejte, až jíška zčervená. Zeleninu, brambory a tuřín nakrájejte na kousky. Vše dejte i s předem namočenými houbami vařit do osolené vody s kmínem. Jíšku rozmíchejte v asi ¼ l studené vody a přes hustý cedník vlijte do polévky. Vařte na mírném ohni až do změknutí zeleniny. Jíška se tak provaří spolu se zeleninou a ztratí svou moučnou chuť. Ke konci přidejte špetku majoránky a nasekaný libeček.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
Masopust každoročně začíná hned po třech králích.… Číst více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, abyste si věděli rady, pokud se rozhodnete zabijačku realizovat vlastními silami doma, z vámi… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí.… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?
Není to tak dlouho, co skončil předvánoční půst a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Míchaný drink italských sjezdovek s názvem Bombardino: Už jste jej ochutnali? Pojďte si horký nápoj připravit spolu s námi
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 7 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29