Švestky v octě podle Marie Janků-Sandtnerové. Ochutnejte prvorepublikovou delikatesu!
5. 9. 2021 Vaření
Po loňské nepříliš vydařené sezoně se konečně těm, kteří mají na zahradě stromy slivoně, blýská na lepší časy. Pokud máte také obsypané stromy, určitě přemýšlíte, jak modrý poklad co nejlépe využít. Kromě pečení a válení knedlíků se vyplatí si je uchovat na zimní měsíce.
Když se vám nechce zavařovat
Švestky jsou k uskladnění na horší časy ideálním ovocem. Můžete je usušit, zamrazit, udělat marmeládu, klevelu nebo povidla, připravit kompot nebo je jednoduše naložit do alkoholu či do octa. Výhoda tohoto způsobu konzervování tkví v tom, že je nemusíte navíc ještě sterilovat. I tak vám ale vydrží určitě až do zimních měsíců a navíc je využijete do pečení.
Mohlo by vás zajímat
Uleželé v alkoholu
Nakládání ovoce do alkoholu je oblíbeným a snadným způsobem jeho konzervace již od dávných dob. Podle stránek Oldcook.com se jím zabývali už mniši ve středověkých klášterech. Alkohol je totiž ideálním konzervantem, jen musí být aspoň čtyřicetiprocentní. Nejlepší je vodka, rum, brandy, ke švestkám se ideálně nabízí švestková pálenka, tedy slivovice. Takto zavařené ovoce můžete uchovávat, jak dlouho chcete, ale předpokládáme, že ho dřív sníte. Jde totiž o vynikající pochoutku.
K naložení do alkoholu je vhodné téměř každé ovoce, nejlépe to jde ale s plody tenkou slupkou. Plody s tužší slupkou je lepší propíchat špendlíkem nebo špejlí, aby se se alkohol ideálně nasál do dužiny. Nakládání do pálenky je opravdu jednoduché. Čerstvé omyté švestky jen vložte do vysterilovaných sklenic se širokým hrdlem a zlehka je upěchujte tak, abyste ovoce nerozmačkali. Nasypte na ně cukr do jedné třetiny výšky sklenice a zalijte takovým množstvím slivovice, aby bylo ovoce ponořené. Sklenici lehce sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a pak uzavřete víčkem. Cukr se postupně rozpustí. Rozpouštění urychlíte, když sklenicí zatřesete.
Mohlo by vás zajímat
Místo cukru je variantou i cukrový sirup. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte cukr (115 až 250 gramů na 600 ml vody) a vařte za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Ponořte ovoce do sirupu a znova přiveďte k varu. Stáhněte oheň a krátce ovoce povařte. Před přelitím do sklenic nechte ovoce i sirup vychladnout. Vše přendejte do vysterilovaných sklenic a nakonec dolijte alkoholem. Uzavřete a nechte odležet. Je to sice pracnější postup, ale vyplatí se. Do sirupu můžete přidat i koření, třeba skořici, hřebíček nebo badyán. Švestky pak budou krásně voňavé. Výborné jsou i švestky v likéru, např. v griotce. Stačí je jen griotkou zalít ve sklenici, uzavřít a nechat v chladu asi 14 dní. Během té doby kontrolujte, zda jsou švestky stále ponořené a případně likér dolévejte. Po snědení švestek můžete do likéru naložit další várku.
Trochu nakyselo
Do sladkokyselého nálevu nemusíte nakládat jen okurky, hodí se na to i některé druhy ovoce, třeba právě švestky. Do octa (nejlépe vinného nebo jablečného) ale můžete naložit téměř vše, co má přiměřeně pevnou slupku. Naložením švestek do sladkokyselého nálevu získáte navíc výbornou pochoutku, která vám vydrží uložená v chladu a temnu několik měsíců. Jen po otevření sklenice je nutné obsah rychle zkonzumovat. Ovoce v sladkokyselém nálevu lze ochutit i kořením, jako je hřebíček, zázvor nebo nové koření. Místo cukru se dá použít med nebo ovocný sirup.
Pojďte si s námi švestky naložit podle receptu známé prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Potřebujete 3 kg švestek, 1 l octa, 1 a ½ kg cukru, 10 g skořice, 5 hřebíčků a kousek citronové kůry. Pěkné, za sucha trhané, oprané osušené švestky propíchejte špendlíky nebo tenkou dřevěnou špejlí a dejte je do porcelánového hrnce. V čistém kastrole v dobrém vinném octě svařte skořici, hřebíček, citronovou kůru a cukr. Pak z uvařeného cukru odstraňte koření a usušte je, načež vychladlý cukr nalijte na švestky, přikryjte je a ve studenu uložte na 4 dny. Pátý den švestky vyndejte, cukr znovu povařte na nitku, která se netrhá, do horkého cukru vkládejte po částech švestky a vždy je povařte 1 minutu. Pak je urovnejte do lahví, povařenou a odpěněnou šťávou zalijte, přidejte utlučené koření, a když láhve úplně vychladnou, zakryjte je nadvakrát pergamenovým papírem a uložte na suché a chladné místo.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí zavařování: Osvědčené rady, jak si udělat zásoby ovoce i zeleniny na zimu
Milujete kompoty? Připravte si je i bez zavařování a ochuťte je kořením, ořechy nebo vínem!
7 jídel, která se neobejdou bez alkoholu: Vyzkoušejte "opilé" dobroty pro náročné jazýčky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 4 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 17 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Švestky v octě
Nadja
Hodnocení receptu je 4,1 (3×)