Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenská kapustnica ve stylu Prostřena: Skvělá je s uzeným, houbami i klobásou!
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Jakmile se venku sluníčko začne schovávat, dostáváme chuť na vydatnější jídla. Mezi ta patří právě i polévka kapustnica. Ta není z kapusty, ale z kysaného zelí! Se sádlem, klobásami a houbami nemá chybu!

Zelňačka po slovensky

Milujete polévku z kysaného zelí, zelňačku? Tak slovenská kapustnica je „to samé v bledě modrém“. Zelí se totiž slovensky řekne kapusta. Ovšem na rozdíl od zelňačky, jakou jsme zvyklí vařit v Čechách a na Moravě, je slovenská kapustnica bohatší na ingredience. Patří do ní kromě zelí také uzené maso, klobásy, mletá paprika, cibule a sušené houby. Ve slavnostnějších verzích se setkáte také se sušenými švestkami. K polévce se na Slovensku podávají někdy halušky, jindy chléb nebo brambory a někdy také těstovina zvaná „papcun“.

Sváteční vyprošťovák

Kapustnica se na Slovensku vařívá jednak na Štědrý den, ale také na Silvestra, kdy se mnohdy pojídá ještě druhý den ráno, jako účinný nástroj proti popůlnočnímu bolehlavu. Každopádně, nic nám nebrání uvařit si tuhle dobrotu kdykoliv, ať je svátek nebo pátek. Zejména, když na polévku máme zrovna chuť! Temperamentní soutěžící z pondělního dílu Prostřena, Slovenka Bibiána Hatvaníková, vařila polévku ze zelí, uzeného, hub, sádla, klobás a cibule. My vám nabízíme téměř stejný recept, vylepšený ovšem o speciální těstovinu. Zkuste si uvařit Babiččinu kapustnicu s papcunem, což je něco jako strouhání. Na polévku budete potřebovat: 300 g kysaného zelí s 1 l nálevu, dále 2 hrsti sušených hub, 4 klobásy (různé druhy), 600 g uzeného masa, 3 lžíce másla (nebo sádla) a 2 lžíce hladké mouky. Na papcun neboli strouhání potřebujete polohrubou mouku, sůl a 1 vejce. Celý postup, jak uvařit polévku, najdete zde ➔.

A pokud vás více zajímá slovenská kuchyně a rádi byste ochutnali třeba brynzové pirohy, pravé halušky nebo lokše, podívejte se do naší speciální části o slovenské kuchyni zde . Na Slovensku v kuchyni "frčí" hlavně zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je nejpoužívanější vepřové a hovězí. Vyhlášené jsou slovenské sýry, třeba parenica, která se prodává přírodní i uzená, dále známe i korbáčiky a oštiepoky. Pravou královnou mezi slovenskými sýry je ovšem brynza, uvařte si třeba brynzové pirohy se škvarkami

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

EliLea

15. 9. 2021 13:13

Myslím, že tady v ČR nik nedokáže uvařit dobrou slovenskou kapustnici (zelňačku) anebo halušky se zelím jako na Slovensku. Jsem Slovenka a už mám něco za sebou. Avšak nikdy jsem nikde na Slovensku nejedla zelňačku s těstovinou, jenom s klobásou, houbami, uzeným a smetanou nebo bez smetany. Když jsem si dala tady v Česku gulášovou polévku nebo halušky se zelím, tak mi nechutnalo, ač to mám velice ráda

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více