Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
28. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme většinou spojený s haluškami, ke kterým opravdu neodmyslitelně patří. Ovšem využití brynzy je mnohem širší. Víte, kde tuto delikatesu vyrobili poprvé a co všechno z ní lze udělat?
První brynzárna
Slovo brynza pochází z rumunského brânză, což znamená sýr. A brynza je skutečně druh měkkého, soleného sýra vyráběného tradičně z ovčího mléka. Brynza se po staletí vyrábí v karpatských zemích, tedy na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, v Ukrajině a na Moravě. První brynzárna na světě vznikla ovšem ve slovenském městě Detvě. Založil ji tam v roce 1787 Ján Vagač a brynzárna se brzy stala slavnou. Výrobky měla tak kvalitní, že se vyvážely i za hranice. Po druhé světové válce byla továrna totalitním režimem zavřena. Letos se na tradice naváže a v Detvě se otevře Vagačův dům jako historické muzeum, připomínající rodinu Jána Vagače, jeho práci i výrobu brynzy.
Mohlo by vás zajímat
Ta pravá slovenská
Slovenská brynza je jen jedna. Právě proto má schválené chráněné zeměpisné označení Evropskou unií. Podobně jako se pravé šampaňské může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii, může se produkt s názvem „slovenská brynza“ vyrábět pouze z mléka získaného na Slovensku. Tamní byliny na pastvinách mají totiž specifickou skladbu, což dává ovčímu mléku a následně i brynze specifickou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Každopádně, i když neseženete brynzu přímo ze Slovenska, hlídejte si i u nás v obchodě složení. Jak uvádí časopis dTest, podle slovenské vyhlášky totiž musí brynza obsahovat v sušině nejméně 50 % ovčího sýra. U nás se tohle pravidlo dodržet nemusí, proto lze na pultech najít i brynzu, které je namíchána z kravského a ovčího mléka v jiném poměru. Raději tedy čtěte obaly a upřednostněte takovou brynzu, která má vyšší podíl dražší složky ovčího mléka. Jen tak si na ní skutečně pochutnáte. A to nejen při přípravě halušek.
Od pomazánky k polévce
Brynza je nejlepší v koncentrované podobě, tedy třeba právě na haluškách, proto vynikne i v pomazánce. Zkuste třeba pikantní pomazánku s brynzou a klobáskami, nebo pomazánku z brynzy a červené řepy. Výtečná, lehce pikantní je i brynzová polévka s bramborami.
Taštičky, lívance a závitky
Trochu pracnější jsou pak bramborové taštičky plněné brynzou, snazší verzi pak nabízejí brambory zapečené s brynzou a smetanou, pochoutkou k pivu jsou plněné slané trojúhelníčky nebo pečené brynzové měsíčky. Zajímavé jsou i bramborové lívance s koprovou brynzou, nebo cuketové závitky. Jak vidíte, brynza se dá využít do mnoha jídel. Tak se s námi pusťte do vaření!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků
7 brynzových receptů: Vyzkoušejte speciality s brynzou a bramborami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 14 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak levně vyrobit skvělý domácí sýr? Stačí pár základních surovin a trocha trpělivosti
Brynza je pokladem slovenské kuchyně. Víte, která jídla s ní jsou nejlepší?