Stravování má vliv na IQ dětí
15. 10. 2012 Životní styl
Nejnovější studie, do které se pustili vědci z Londýnské univerzity, potvrdila vztah mezi výživou a inteligenčním kvocientem dětí. Do výzkumu byly zapojeny čtyři tisíce skotských dětí ve věku od tří do pěti let. V centu pozornosti byl typ hlavního jídla, které děti jedly každý den, a jeho dlouhotrvající vliv na vývoj kognitivních schopností dětí.
Nejnovější studie, do které se pustili vědci z Londýnské univerzity, potvrdila vztah mezi výživou a inteligenčním kvocientem dětí. Do výzkumu byly zapojeny čtyři tisíce skotských dětí ve věku od tří do pěti let. V centu pozornosti byl typ hlavního jídla, které děti jedly každý den, a jeho dlouhotrvající vliv na vývoj kognitivních schopností dětí.
Během výzkumu se podle očekávání do opozice dostaly dvě skupiny, a to skupina dětí, kterým se pravidelně dostávalo čerstvě vařených jídel, a skupina dětí, v jejichž stravě převládalo jídlo z prodejen rychlého občerstvení.
Výsledky výzkumu ukázaly, že děti vyrůstající na jídle z fastfoodu vykazují nižší hodnoty IQ (a to až o několik bodů) než jejich vrstevníci, jejichž jídelníček zahrnuje čerstvě vařená jídla, ovoce a zeleninu. Výběr věkové kategorie zkoumaného vzorku nebyl náhodný: právě období do pátého roku života je rozhodující. Nezdravá strava zpomaluje vývoj mozku a pozdější přechod na zdravý jídelníček podle vědců příliš nesníží negativní dopad tohoto deficitu.
Ukazuje se tak, že zdravá strava pozitivně působí nejen na fyzické zdraví člověka, ale také na jeho duševní vývoj. Tento vztah mezi způsobem stravování a vývojem inteligence zapadá do širšího kontextu, a tím je socioekonomické postavení rodiny, ve které dítě vyrůstá. Podle studie jsou na jídlech z fastfoodu odchovány především děti rodičů z nižších vrstev, kteří mnohdy nemají čas, ani finanční prostředky svým dětem zajistit kvalitní, čerstvou a pestrou stravu. Naopak rodiče z vrstev sociálně výše postavených si na kvalitě stravy své a svých dětí více potrpí.
Vývoj lidské inteligence je velice složitým procesem, který je ovlivňován více různorodými faktory, jakými jsou například biologické predispozice, výchova, prostředí, ve kterém dítě vyrůstá apod. Výzkum Londýnské univerzity (obdobně jako mnoho předešlých studií) potvrdil, že typ stravy je jedním z takových faktorů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 18 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 21 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Komentáře
12. 11. 2012 21:13