Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ne každý si může dát kousek dezertu na který by měl chuť. Jak ovšem ukázali Tereza Bebarová a Josef Maršálek, pečení pro lidi s nějakou potravinovou intolerancí není nic složitého. Například sladkost se dá do skvělé buchty přidat tím, že pro přípravu použijete batáty, tedy sladké brambory. Jak tuto lahůdku připravit, prozradila moderátorská dvojice v novém díle Buchet po ránu.

Pochutnat si může každý

Poslední díl pořadu Buchty po ránu se zaměřil na pečení pro osoby, které mají ze zdravotních důvodů problémy s příjmem některých druhů potravin. Tereza Bebarová a Josef Maršálek předvedli, jak si připravit perfektní dobroty, i když nemůžete lepek, cukr nebo vejce.

Právě ta, stejně jako lepek nebo laktóza, chybí v receptu na čokoládovou buchtu ze sladkých brambor. Naopak nechybí dva druhy kypřidla, abychom dosáhli skvělého výsledku. „Hmota je hutná, kompaktní, a aby nám vyběhla v troubě nahoru, potřebujeme v ní mít kypřící prášek i jedlou sodu,“ vysvětlil Josef Maršálek.

Jak bude dezert vypadat

Na konzistenci moučníku byla velmi zvědavá jeho moderátorská kolegyně Tereza Bebarová. Podle surovin měla představu, že by mělo jít o něco podobného, jako jsou brownies. „Nejsi daleko od pravdy, přesně to nás čeká,“ ubezpečil ji populární cukrář.

Maršálek se také vyjádřil k vhodnosti čokoládovo-batátové hmoty k přípravě dortů. „Je to hutný korpus, který není v našich končinách příliš obvyklý, takže bych nechal na uvážení každého, jestli by ho použil. Jde totiž o výživný zákusek, takže porce musí být k tomu souměrná,“ vysvětlil Josef s tím, že by se korpus špatně krájel, pokud by ho bylo několik vrstev a mezi nimi náplň.

Luxusní poleva

Aby nezůstala buchta „jen tak“, vytvořil na ni Josef Maršálek mramorování. „Polovinu arašídového másla smícháme s rozpuštěnou čokoládou a druhou půlku s javorovým sirupem, tím ho lehce naředíme a potom můžeme mramorovat,“ popsal porotce Peče celá země postup. Zároveň připomněl, že když rozpouštíme čokoládu ve vodní lázni, tak stále mícháme a rozhodně by teplota neměla jít nad 45 stupňů. Čokoláda se ráda pálí. Zejména bílá nebo mléčná,“ zdůraznil Maršálek.

Čokoládová kostka ze sladkých brambor

Na přípravu vynikajícího dezertu z batátů budete potřebovat: Na korpus 440 g pyré ze sladkých brambor, 180 g kokosového nebo kešu másla, 100 g javorového sirupu, 60 g kakaa, 1 g skořice, 2 g soli, 3 g jedlé sody a 6 g kypřicího prášku do pečiva. Na polevu 150 čokolády bez cukru, 150 g arašídového másla a 30 g javorového sirupu.

Jak na to?

  1. Do mísy dejte všechny ingredience. Tedy pyré z batátů, kešu nebo kokosové máslo, javorový sirup, sůl, jedlou sodu, kypřicí prášek, kakao a skořici. Vše stěrkou pečlivě promíchejte.
  2. Keramický obdélníkový pekáč vymažte olejem a vyložte pečicím papírem po celé nádobě.
  3. Hmotu přendejte do pekáče a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
  4. Pekáč vložte do trouby, předehřáté na 160 °C  na 20-25 minut, před vytažením vyzkoušejte špejlí. Upečenou buchtu vytáhněte z trouby a nechte vychladit.
  5. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu dohladka. Přidejte do ní polovinu  arašídového másla a rozmíchejte.
  6. Druhou polovinu másla rozmíchejte s javorovým sirupem dohladka.
  7. Buchtu vyndejte z pekáče na prkénko a naneste na ni čokoládu s arašídovým máslem. Navrh lžící naneste na několik míst arašídové máslo, smíchané s javorovým sirupem. Obě polevy zlehka promíchejte, aby vznikl mramorový efekt.
  8. Polevy nechte zatuhnout a můžete servírovat.

Rady slavného cukráře:

  • Dá se použít i pyré z obyčejných brambor, ale tady využíváme toho, že batáty jsou přirozeně nasládlé.
  • Místo skořice by se dalo použít různé cizokrajné koření, pro hezkou mozaiku na řezu lze do hmoty zakomponovat třeba i čerstvé nebo mražené maliny, pistácie či pekanové ořechy.
  • Pokud nechcete dávat na buchtu polevu, můžete ji před pečením posypat oříšky nebo kousky čokolády, které se zapečou. Připravit by se dalo i banánové pyré, smíchané s arašídovým máslem, kterým by se před pečením buchta potřela.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Čokoládová kostka ze sladkých brambor

Ukázat 8 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Z batátů si můžete připravit i čokoládový krém, podobný Nutelle:

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více