9 nejlepších podzimních polévek pro zahřátí: Dáte si dýňovou, mrkvovou nebo cibulačku?
16. 10. 2021 Vaření
Polévka je grunt a odjakživa patří k základům české kuchyně. Zvlášť nyní, na podzim, si ji ovšem užijeme ještě víc. Kromě toho, že dobře zasytí, také nás zahřeje a v mnoha případech dodá tělu i potřebné vitaminy. Vyberte si, které z nejoblíbenějších polévek z našeho webu dáte přednost!
Krémové zeleninové
Možností, jak z relativně obyčejné zeleniny vyčarovat nejen sytý pokrm, ale klidně i slavnostní delikatesu, je více. Jednou z nejlepších je, připravit zeleninový krém. Na něj obvykle stačí jen povařit nebo upéct zeleninu, rozmixovat a případně naředit vodou, vývarem nebo smetanou. Favoritem je v tomto ohledu polévka dýňová. Použijte nejlépe dýni hokkaidó, omyjte ji, nakrájejte, zbavte semínek a dužinu upečte v troubě spolu s trochou olivového oleje, solí a rozmarýnem. Poté bylinku odstraňte, dýni rozmixujte s vývarem a dochuťte dle svých preferencí. Anebo zkuste dýňovou polévku ještě snadněji podle našeho videa. Případně si dejte podobně snadný květákový či mrkvový krém. Při podávání můžete kteroukoliv z těchto polévek dochutit nějakým zajímavým olejem. Nabízí se třeba lanýžový nebo dýňový.
Vydatné luštěninové
Tyhle polévky mohou splnit požadavek dva v jednom. A sice, že jsou tak syté, že klidně můžou suplovat hlavní chod. Zejména, když k fazolím, čočce nebo hrachu přidáte kousek klobásky či uzeného a servírovat budete polévku s pečivem. Ne nadarmo se takovým polévkám dříve říkávalo „přesnídávkové“, čímž se myslelo hutné a pořádně syté. Nabízíme vám hned tři video recepty, podle kterých zvládnete fazolačku, čočkovou polévku nebo hrachovku doslova levou zadní!
Zahraniční
Milujete francouzskou, italskou nebo arabskou kuchyni? Žádný problém, u nás si vyberete i z exotických chutí! Zkuste třeba marockou polévku hariru s cizrnou a kořenovou zeleninou, nebo italskou maximálně zeleninovou polévku minestrone, do níž můžete přidat i těstoviny a sýr, případně vsaďte na klasiku, kterou zůstává nepřekonatelná francouzská cibulačka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Jakou polévku si uvaříte dnes, zítra, v neděli? Stačí zalistovat
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 12 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 16 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 16 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče