Nejlepší polévky v Praze: Kam na dýňový krém, kam na kyselo a kde dělají skvělý boršč?
1. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Také máte s příchodem chladných dnů častěji chuť na polévky? Proč si je ale dávat jen před hlavním jídlem? Polévky mohou být ideální malou svačinkou během dne a ty vydatnější zasytí i jako hlavní jídlo. Víte, že některé podniky se na polévky přímo specializují? Poradíme vám, kde je mají v Praze nejlepší!
Polévkárna paní Mančo Na Bělehradské
Patří k nejslavnějším podnikům zaměřeným na polévky vůbec a stejně jako polévky jsou vyhlášené i místní gruzínské placky chačapuri. Paní Mančo, jejíž oficiální jméno zní Mananu Toidze totiž z Gruzie pochází. Z jejího hlavního města Tbilisi přijela do Čech v roce 2004 a v roce 2013 otevřela svou polévkárnu. Vybírat si zde můžete rovnou z pěti druhů polévek vonících dálkami a exotickým kořením. Milovníky zahraničních kuchyní nadchne nejen jejich gruzínský boršč, ale i Taši-Tuši neboli hovězí gulášovka na víně, či čichirtma kuřecí s vejci. Myslí tu i na vegetariány, pro něž mají v nabídce čočkovou po mexicku nebo žampionový krém. A ještě se můžete rozhodnout, zda vám bude stačit jen 250ml porce nebo radši zvolíte větší misku o objemu 400 ml. A pokud by vás stále trápil hlad, placky chačapuri vše určitě zachrání.
Mohlo by vás zajímat
Polévkárna Sokolovská
I tato karlínská polévkárna patří k nejslavnějším a té na Bělehradské poměrně dost šlape na paty. Vznikla dokonce o tři roky dříve a nabídku má podobnou jako polévkárna na Vinohradech. Jejich největší hvězdou je kuřecí polévka s estragonem, u níž se vždy můžete spolehnout, že bude v denní nabídce. I zde ovšem ochutnáte vynikající boršč a velmi oblíbená je rovněž místní marocká harira s červenou čočkou a cizrnou, která potěší vegetariány. Všechny jejich polévky jsou navíc bez lepku a bez laktózy. Ochuzeni to nebudete ani o gruzínské placky chačapuri plněné balkánským sýrem a mozzarellou nebo fazolemi či hovězím.
Mohlo by vás zajímat
Polévkárna v Podskalí
Pokud sázíte na starou dobrou českou klasiku, zamiřte do Podolí. V Polévkárně v Plavecké se můžete spolehnout na tradiční polévky, jako je bramboračka, frankfurtská polévka, zelňačka s uzeným nebo pravé krkonošské kyselo. Samozřejmě tu na vás menší závan nějaké zahraniční kuchyně také dýchne a pravidelně tu oslňují netradičními polévkovými variacemi – třeba mysliveckou polévkou se zelím, smetanou a špekem, květákovou s ořechy nebo třeba exotickou ekvádorskou arašídovou polévkou. I zde můžete vybírat mezi menší a větší porcí polévky.
Kam do Polífkárny?
Hned několik poboček má bistro Polífkárna – v nákupní centru Florentinum, na Budějovické a nově také na Floře. V Polífkárně si každý vybere tu svou oblíbenou polévku, ve svém repertoáru mají 80 druhů polévek, které průběžně v rámci denní nabídky střídají. Každý den pak mají na menu tři nebo čtyři polévky v rámci stálé nabídky a dvě speciální. Mezi stálice patří ukrajinský boršč, drůbeží či hovězí vývar a v tomto období třeba krémová dýňová polévka. Polévky vaří každý den čerstvé, z čerstvých a kvalitních surovin, bez glutamátu, barviv a konzervačních látek. V nabídce jsou vždy aspoň dvě bezlepkové polévky a jedna veganská. Nezapomínají ani na zahraniční hitovky, třeba indický dhal či japonskou miso soup.
Mohlo by vás zajímat
Vietnamské pho Tuan & Lan
Když je řeč o polévkách, určitě nelze opomenout jednu z nejoblíbenějších polévek poslední doby – vietnamské pho. Tento vietnamský vývar ochucený skořicí, kardamomem, zázvorem a dalším pro nás na vývar netypickým kořením podávaný s plochými rýžovými nudlemi pho (právě ony dávají celému pokrmu název), masem a spoustou bylinek si zamiloval snad každý, kdo má aspoň trochu pozitivní vztah k asijské kuchyni. Polévka pho rozhodně splňuje kritérium samostatného jídla, které dokonale zahřeje za pošmourných dnů a dokonce pomůže, když se necítíte úplně fit. Samotí Vietnamci si dávají pho kdykoliv během dne, klidně i k snídani a tvrdí, že jde o dokonalý lék na kocovinu. Pho je nejčastější hovězí, které existuje ve svou verzích pho bo chin (s vařeným masem) a pho bo tai (se syrovými kousky masa, které se „uvaří“ v horkém vývaru v misce). Zvolit ovšem můžete i variantu kuřecí. A kam na pho vyrazit? No přece do jednoho z prvních a určitě nejslavnějšího vietnamského bistra na náměstí Jiřího z Poděbrad Pho Vietnam Tuan & Lan, kde ho dělají bezpochyby nejlepší.
Máte ve vašem městě také nějaký podnik zaměřený na polévky? Podělte se s námi o vaše tipy…
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Polévky plné zeleniny: Uvařte si s námi francouzskou cibulačku nebo ruský boršč
Nejlepší houbové polévky? Uvařte si staročeské kyselo, kulajdu nebo hladkou Ančku!
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 2 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 3 hodinami
Ananasové kytičky
Přidáno před 7 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 9 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 10 hodinami