Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
Zdroj: Toprecepty, Beautylifebyhana

První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se již cvičně rozehřívá před startem vánočního cukrářského maratonu. Pokud si tento „závod“ chcete usnadnit, pojďte se s námi podívat na přehled základních těst, z nich můžete vyčarovat mnoho druhů cukroví.

Před startem

Váháte, zda letos vsadit na klasiku a upéct oblíbené vanilkové rohlíčky a pracny, nebo zkusit něco jiného? Uvařte si šálek čaje, posaďte se do křesla a pročtěte si následující řádky. Provedeme vás předpisy na základní těsta tak, abyste už nikdy netápali. Nabízíme recepty na šest základních druhů těst i tipy, jak je při pečení využít.

  • Linecké těsto
    Na základní světlé linecké potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 3 žloutky a 2-3 lžíce mléka. Postup: Všechny suroviny rychle zpracujete do hladkého těsta, přikryjte je fólií a nechte v chladu odležet hodinu nebo do druhého dne. Pak z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm, vykrajujte různé tvary a pečte je na plechu v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 8-10 minut dorůžova. Náš tip: Z tohoto těsta můžete udělat i košíčky nebo leknínky.
  • Kakaové těsto
    Je velmi podobné lineckému a potřebujete na ně: 240 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 2 žloutky, 140 g moučkového cukru, 140 g mletých mandlí a 140 g másla. Postup: V míse smíchejte všechny suroviny do hladkého těsta, opět přikryjte fólií a nechte v chladu odležet minimálně půl hodiny, maximálně 3 dny. Pak vyválejte na plát, vykrajujte libovolné tvary a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 10 minut. Náš tip: Světlé a tmavé těsto můžete kombinovat a slepovat dohromady. Ke kakaovému těstu se skvěle hodí čokoládový krém a čokoládová poleva, chuť všech surovin se dobře propojí.
  • Kokosové těsto
    Potřebujete 300 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 120 g strouhaného kokosu, 20 g másla a 1 vejce. Postup: Opět smíchejte všechny suroviny v jednu kompaktní hmotu. Nechte krátce vychladit a poté buď vyválejte na plát a vykrajujte tvary, anebo vtlačte do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček a pečte v mírně vyhřáté troubě. Náš tip: Zkuste připravit kokosové stromečky. Z vyváleného těsta vykrojte tvary stromečků, po upečení je potřete citronovou polevou a hned posypte kokosem. Stromečky budou vypadat jako zasněžené.
  • Citronové těsto
    Potřebujete na ně: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 350 g másla a šťávu a strouhanou kůru z jednoho citronu. Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady, zpracujete do hladkého těsta, přikryjte je fólií a nechte v chladu odležet. Pak z těsta vyválejte plát silný asi 4 mm, vykrajujte různé tvary a pečte je na plechu v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 8-10 minut dorůžova. Náš tip: Těsto je opět, podobně jako linecké, vhodné i na košíčky. Část mouky můžete nahradit mákem. S citronem si skvěle rozumí!
  • Ořechové těsto
    Potřebujete: 300 g hladké mouky, 280 g másla, 100 g moučkového cukru a 120 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové). Postup: Všechny suroviny uhněťte na těsto a ihned je vyvalujte na plát a vykrajujte různé tvary. Pečte na plechu v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Náš tip: Tohle těsto můžete využít také na klasické plněné ořechy.
  • Kávové těsto
    Na tuhle delikatesu upotřebíte: 500 g hladké mouky, půl balíčku prášku do pečiva, 170 g moučkového cukru, 1 lžičku jemně mleté kávy, 1 žloutek, 1 vejce a 200 g másla. Postup: Všechny suroviny zpracujte ručně nebo v robotu na těsto, dejte je do chladu odpočinout a pak vyválejte na plát silný jako stéblo. Vykrajujte tvary, ideálně kolečka nebo oválky, a pečte na plechu v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Náš tip: Spojujte máslovým nebo kávovým krémem a polévejte kávovou polevou.

V příštím díle se zaměříme na krémy a polevy. Řekneme si, jaká jsou úskalí vařených krémů i jak vymíchat polevu tak, aby byla hladká a nádherně se leskla.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více