Kolik umíš těst, tak zdatný jsi kuchař. Těsto je hmota, bez níž se při vaření neobejdete
Když se řekne těsto, obvykle se nám vybaví měkká hmota, kterou je nutné vypracovat rukama. Můžete samozřejmě použít i stroj, ale to se připravíte o přímo relaxační účinek správně uhněteného těsta. Těst existuje velké množství druhů, my si představíme ta nejznámější.
Druhy těsta
Jako nejjednodušší se jeví rozdělení na těsta slaná a sladká, ale existuje i těsto univerzální, které upravíte podle momentální potřeby. Rozlišit můžeme těsta kynutá a nekynutá, dále můžeme těsta dělit podle způsobu úpravy (těsto odpalované, těsto spařené a další). Těsta se také často pojmenovávají podle suroviny, kterou obsahují (těsto bramborové, těsto tvarohové nebo třeba vinné těsto).
Tepelné zpracování
Většinu těst je potřeba tepelně zpracovat, než je možné ho konzumovat. Některá těsta pečeme, jiná vaříme a další zase smažíme. Z nepečených těst se nejčastěji vyrábí vánoční cukroví nebo jiná sladká pokušení.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 2 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 14 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 15 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Historie perníčků: Původně se pekly v Egyptě a používaly pro zmírnění zažívacích potíží
Vyzkoušeli jsme grilované bůčkové spirály. Marináda s medem zajistí křupavou krustu, na grilu jim stačí pouhých 10 minut
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!