Desatero rad na téma odpalované těsto: Poradíme vám, jak s ním pracovat
Odpalované neboli pálené těsto se vyznačuje tím, že prochází dvojí tepelnou úpravou - poprvé při samotném odpalování směsi vody s tukem a moukou a podruhé po zašlehání vajec a samotném tvarování těsta.
Odpalované těsto je směs vody, mouky, tuku a vajec. Recept sice vypadá složitě, ale není příliš těžký - rozhodující je správné pečení. S trochou tréninku můžeme dosáhnout skvělého výsledku. Poradíme vám vše, co potřebujete o odpalovaném těstě vědět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jak se dělá odpalované těsto
- Z jaké mouky se připravuje odpalované těsto
- Jaký tuk se používá k přípravě odpalovaného těsta
- Co se dá připravit z odpalovaného těsta
- Jak tvarovat odpalované těsto
- Jak se peče odpalované těsto
- Proč se nesmí otevírat trouba při pečení
- Jak dopředu se dá péct odpalované těsto
- Jak skladovat výrobky z odpalovaného těsta
- Čím se plní výrobky z odpalovaného těsta
1
Jak se dělá odpalované těsto
Vodu s moukou, tukem a špetkou soli zahřeme k varu za stálého míchání vařečkou. Vznikne hustá kompaktní hmota bez žmolků, která se odlepuje od vařečky a od stěn kastrůlku. Na dně nádoby vznikne bílý povlak. Do vychladlé hmoty zašleháme postupně vejce a tak vznikne těsto, připravené k tvarování a pečení.
2
Z jaké mouky se připravuje odpalované těsto
Názory kuchařek na druh mouky jsou různé. Některá pracuje s moukou hrubou, jiná s polohrubou a další s hladkou moukou. Veliký vliv na těsto má i použitý tuk, teplota v troubě a rodinné recepty, které se již osvědčily - mnohdy i po celé generace. Při zkoušení jiných receptů se někdy zákusky nepodaří.
3
Jaký tuk se používá k přípravě odpalovaného těsta
Stejná otázka jako s moukou vyvstává při použití tuku do odpalovaného těsta. Co recept, to jiný tuk - ať je to máslo, Hera, olej nebo sádlo. U sádla je důležité zjistit, jestli není solené - pak se hodí jen na slané dezerty. Nejlepším řešením je vyzkoušet opravdu osvědčené recepty a ten svůj si mezi nimi najít.
4
Co se dá připravit z odpalovaného těsta
Nejčastějšími moučníky a zákusky jsou věnečky, větrníky, profiterolky, eclairky, churros, odpalované knedlíky, koláče, řezy na plech, košíčky a jiné tvary, které se pečou nebo smaží a poté plní máslovými krémy, šlehačkou, ovocem nebo se máčí v čokoládě a karamelové polevě. Slané dezerty plníme slanými pěnami.
5
Jak tvarovat odpalované těsto
Těsto má podobu husté kaše, proto je nejvhodnější naplnit jím cukrářský sáček a přes hvězdicovitou špičku stříkat na plech různé tvary - věnečky, bochánky, tyčky nebo mističky. Pro profiterolky stačí těsto tvarovat dvěma lžičkami jako nočky. Knedlíky z odpalovaného těsta se připravují stejně jako jiné knedlíky.
6
Jak se peče odpalované těsto
Těsto stříkáme na plech, vyložený pečicím papírem. Před vložením do rozpálené trouby přestříkneme plech studenou vodou, aby se vytvořila pára. Pečeme na 180 °C asi 20 minut bez otevření trouby. Pak páru upouštíme pomalým otvíráním dvířek - když všechna unikne, můžeme plech vyndat. Ještě horké tvary rozkrojíme.
7
Proč se nesmí otevírat trouba při pečení
Při pečení se voda v těstě mění v páru a ta způsobí, že pečivo se nafoukne a vznikne dutina, která se pak plní krémem. Pára je tedy velice důležitá a my musíme jejímu úniku zamezit tím, že po celou dobu pečení nesmíme otevřít troubu. Po dosažení potřebné barvy zákusků páru odpouštíme z trouby jen po malých pramíncích.
8
Jak dopředu se dá péct odpalované těsto
Vnímat upečené tvary z odpalovaného těsta jako polotovary pro další použití nelze. Již další den jsou seschlé a tuhé, pokud je nezabalíme do fólie. Je vhodnější je připravit s krémem a tím zůstanou vláčné i několik dní, ale už nebudou křehké, protože je náplň rozmočí. Zákusky se šlehačkou plníme krátce před konzumací.
9
Jak skladovat výrobky z odpalovaného těsta
Několik dní skladované výrobky už nejsou křehké a ztratí částečně i svou nadýchanost. Skladujeme je na chladném místě nebo v lednici. Zákusky s máslovým krémem vydrží 2–3 dny, se šlehačkou jen 1 den. Zákusky s krémem nebo uvařené knedlíky se mohou zmrazit až na několik měsíců, jsou pak jako čerstvé.
10
Čím se plní výrobky z odpalovaného těsta
V případě zákusků volíme máslový krém - vanilkový nebo karamelový. Oblíbená je šlehačka a někdy, jako v případě větrníků, použijeme dvojí náplň. Knedlíky plníme ovocem podle sezóny a churros se máčí v rozpuštěné čokoládě. Slané předkrmy plníme pěnami - šunkovou, česnekovou, sýrovou nebo bylinkovou.
Pokud vás odpalované těsto zaujalo a chtěli byste z něj něco připravit, vyzkoušejte třeba nadýchané věnečky podle našeho videa:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě odpalovaného těsta: Několik tipů, aby se moučník povedl
Jak připravit profiterolky, plněné dobroty z odpalovaného těsta. Poradíme vám
Odpalované těsto podle Josefa Maršálka: Vodu a olej vyměňte za mléko s máslem. Chuť bude nesrovnatelně lepší, radí cukrář
Komentáře